Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Nemmel szavazott a Fidesz egy gyermekvédelmi alapítvány támogatásáról

Létrehozva:

A józsefvárosi Fidesz meglepő döntést hozott a minap. A gyermekvédelemben dolgozó szakemberek képzésének támogatására nyújtott be pályázatot a nagy múltú Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány. A program célja az lett volna, hogy segítse a családon belüli erőszak korai felismerését és hatékony kezelését, különös tekintettel az erőszakban érintett gyermekek helyzetére. A Fidesz azonban leszavazta a javaslatot.

A múlt heti testületi ülésen a fideszes képviselők ellene szavaztak annak, hogy a kerületi önkormányzat támogasson számos, gyermekek védelmére fókuszáló pályázatot – tette közzé Szarvas Koppány Bendegúz, a Momentum józsefvárosi önkormányzati képviselője. A képviselő ezért levélben fordult a Fidesz fővárosi és kerületi vezetőihez, amelyben azt tudakolja, hogy egyetértenek-e a képviselőik döntésével:

„Tisztelt Sára Botond, Kocsis Máté, Láng Zsolt, Wintermantel Zsolt!

Múlt hét csütörtökön a józsefvárosi fidesz képviselői egyhangúan ellene szavaztak a 52/2024 (II. 22.) határozattal végül elfogadott döntésnek. Az előterjesztés a Fővárosi Szolidaritási Alaphoz benyújtott pályázatokról szólt, ennek részeként szerepelt a Kék Vonal Alapítvány és a Család, Gyermek, Ifjúság Közhasznú Egyesület pályázata is. A pályázat célja, hogy gyermekvédelemmel foglalkozó szakemberek számára olyan képzéseket tartsanak, amelyek segítik a családon belüli erőszak korai felismerését és hatékony kezelését, különös tekintettel az erőszakban érintett gyermekek helyzetére.

Sajnos Magyarországon komoly problémát okoz a családon belüli erőszak, a látencia pedig óriási, a legtöbb bűncselekmény sosem kerül a rendőrség látókörébe – ha mégis, akkor későn. A képzés komoly segítséget adna a szociális munkásoknak, hogy időben felfedezzék a problémákat, és megtegyék a szükséges lépéseket.

Számunkra a Fidesz lépése elfogadhatatlan és véleményünk szerint a párt vezetésének szükséges megmagyaráznia a helyzetet. Ezért mint a Fidesz józsefvárosi és fővárosi vezető politikusait kérem válaszolják meg a következő kérdéseket:

  • Egyetért-e a kerületi fideszes képviselők döntésével?
  • Amennyiben nem ért egyet, fog-e kezdeményezni bármiféle vizsgálatot a párton belül azért, hogy a képviselők a vállalhatatlan döntésének legyen következménye?
  • Hajlandó-e kiállni a nyilvánosság elé és bocsánatot kérni a kerületi fideszes képviselők döntése miatt?”

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány 1993 óta vallott missziója szerint a gyerekeket meg kell hallgatni, és ha bajban vannak, segíteni kell nekik. A felnőtteket pedig támogatni kell abban, hogy erre képesek legyenek. Bár sok változás és bővülés történt a Kék Vonal működésében, a gyökerek ugyanazok maradtak: a Kék Vonal minden munkatársa és önkéntese azért dolgozik, hogy a gyerekek valódi odafigyelést, elfogadást és a bajban segítséget kapjanak – áll a szervezet bemutatkozásában.

A szervezet a hónap közepén közleményben fejezte ki együttérzését a szexuális abúzus minden áldozata felé. Mint írták: Nem csak a „kegyelmi ügy” által érintett eset áldozatainak lehet most nehéz, hanem mindazoknak is, akik életük során valaha bántalmazás, szexuális abúzus áldozatává váltak. Amikor egy ilyen történet közbeszéd tárgyává válik, az nemcsak a konkrét történetben szereplőknek lehet retraumatizáló és gyötrelmes, hanem azoknak is, akik nem ebben a történetben, hanem más helyzetben éltek át hasonlót. A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány nevében szeretnénk kifejezni szolidaritásunkat és együttérzésünket minden olyan gyermek és felnőtt iránt, akik az életük során bármikor szexuális abúzus áldozataivá váltak.

A gyerekek sérelmére elkövetett szexuális bántalmazást a közvélemény élesen elítéli, hatalmas haragot és indulatot vált ki. Joggal

– szögezte le a civil szervezet. Hozzátéve: „A szexuális bántalmazásról folyó rendkívül fontos társadalmi vita hasznosulásához elengedhetetlen lenne, hogy képesek legyünk az áldozatok integritásának tiszteletben tartására, valós együttérzésre és szolidaritásra. És, hogy ezt ki is tudjuk fejezni.

Fontos, hogy a bűnösök érezzék a haragot, de mindennél fontosabb, hogy az áldozatok érezhessék az együttérzést, és valóban megélhessék, hogy nincsenek egyedül.”

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: pestihirlap archív)

Legnépszerűbb cikkeink