Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Össze-vissza kapkod a kormány a gyermekvédelmi törvénycsomaggal

Létrehozva:

A még be sem nyújtott gyermekvédelmi törvénycsomag tárgyalására hívtak össze egy bizottsági ülést, majd gyorsan le is mondták.

Kapkodás jellemzi gyermekvédelmi törvénycsomag benyújtását. Hiába tettek be egy plusz ülésnapot, hogy rendkívüli eljárásban tárgyalják és el is fogadhassák kedden a néhány hete még nem tervezett, a kegyelembotrány miatt viszont mégis bevetett szigorításokat, a törvénycsomag még nem készült el, az igazságügyi bizottságot mégis összehívták – írja a hvg.hu.

Történt ugyanis, hogy vasárnap este 19:33-kor összehívták, majd hétfőn reggel 7:56-kor le is mondták az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülését, ahol nem sokkal később, 10:15-kor már egyetlen napirendi pontként tárgyalták volna a Fidesz-frakcióban összeállított, gyermekvédelmi törvénycsomagot.

A rapid módon összehívott, majd lefújt ülés önmagában is furcsa, az pedig főleg szokatlan, hogy egy olyan törvényjavaslat tárgysorozatba vételére hívnak össze ülést, amelyet még be sem nyújtottak

– írja a lap.

Ha tehát a február elején még nem tervezett, majd a Novák Katalin, Varga Judit és Balog Zoltán lemondásához vezető kegyelembotrány miatt mégis bevetett változtatás szövege nem is ismert, az elmaradt ülés napirendi javaslatából legalább a címe kiderül. A címe pedig „A pedofil bűnelkövetők feltételes szabadságra bocsáthatóságának kizárásáról szóló törvényjavaslat”.

A javaslatcsomagról egyelőre csak annyit tudni, hogy a címének megfelelően változtatna a pedofil bűnözők szabadlábra bocsátásának gyakorlatán. Tuzson Bence igazságügyi miniszter árulta el a minap, hogy az a terv: az elítéltek feltételes szabadságra bocsátásáról szóló döntés előtt meghallgatják és figyelembe veszik az áldozat véleményét. Csakhogy egy nappal korábban Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető még ennél szigorúbb tervet emlegetett, aszerint a kormánypártok azt szeretnék, hogy egyáltalán ne legyen szabadlábra helyezés ilyen ügyekben.

Vélhetően az ilyen és ehhez hasonló össze nem csiszolt részletek – politikus-jogászul „koherenciazavarok” – elsimítása miatt nem nyújtották még be végül hétfő reggelig a törvénycsomagot, és emiatt kellett lemondani a már meghirdetett szakbizottsági ülést is. A lap információi szerint

ez azonban nem jelenti azt, hogy hétfőn még ne nyújthatnák be, és akár kedden szavazásra is bocsáthatják.

Úgy tudjuk, hogy a kormánypártok eredeti ötlete az volt, hogy a mintegy 20 jogszabályt módosító törvényjavaslat-csomagot egyéni képviselői indítványként adta volna be Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető (esetleg a korábbi gyakorlatnak megfelelve Simicskó István KDNP-frakcióvezetővel közösen), majd a Fidesz–KDNP kivételes eljárást kérne rá.

A ritkán, félévente csak négyszer alkalmazható kivételes eljárás lényege, hogy egy jogszabály rendkívül gyors megszavazását teszi lehetővé, ráadásul ilyen esetekben nem kötelező a társadalmi vita sem, amely 8 napot venne igénybe. Így viszont kivételes eljárásban, hétfőn benyújtva a jogszabály vitáját és zárószavazását is megtarthatná a parlament már kedden. Ráadásul

a kivételes eljáráshoz a képviselők egyötödének aláírása kell, ami így még Varga Judit pótlása nélkül is bőven megvan a 134 fős Fidesz–KDNP-nek.

(Kiemelt képünk illusztráció. Az új magyar kormány tagjai 2022. május 24-én leteszik esküjüket az Országgyűlésben. Az ellenzék nagy része kivonult. Fotó: KISBENEDEK Attila / AFP)

Legnépszerűbb cikkeink