Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Gyermekvédelem az online térben

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

Elgondolkodtató, hogy személyesen miként érint bennünket a technológia fejlődése, de a gyerekek védelme fontosabb most, mint valaha. Ők egyre korábban kapják meg az első internetezéshez használatos eszközüket, ám sokan nem gondolnak a cyberbiztonsági kockázatokra. 

Egy megdöbbentő tanulmány szerint a szülők 68 százaléka sohasem ellenőrzi gyermeke online tevékenységét. Pedig ez most, az online oktatás világában fontosabb lenne, mint valaha, hiszen jelen pillanatban ott tartunk, hogy sok gyermek számára a virtuális világ valóságosabbnak tűnhet az igazinál. 

Beszélgetni fontos

A legfőbb probléma, hogy sok esetben maguk a szülők is belátják, nem nagyon ismerik ki magunkat az online világban. Márpedig a tájékozatlanabbaknak a Facebook, az Instagram, a Snapchat vagy a Twitter is eléggé zavarba ejtő lehet, nem is beszélve arról, hogy ez csak a jéghegy csúcsa. 

A legjobb, amit tehetünk gyermekeink védelmében, ha a határokat világosan meghúzva megbeszéljük velük, mit és mikor érhetnek el online. Ebben legyünk mindenképpen következetesek, de fontos, hogy tudják, akkor is kiállunk mellettük, ha netán hibát követtek volna el.

Okostelefon okosan

Számos előnnyel jár, ha okostelefont adunk a gyermeknek. Egy telefon kitűnő biztonsági eszköz lehet, például a telefonjukon lévő GPS-t arra is használhatjuk, hogy nyomon kövessük a tartózkodási helyüket. Azonban azt sose felejtsük el, hogy az okostelefonok személyes eszközök, gyakran nem vagyunk tudtában, hogy a gyerekek mit csinálnak rajta, vagy mire használják őket. Fontos, hogy demonstráljuk: nagy felelősséggel jár számukra a használata. Persze az a legegyszerűbb, ha különböző szülői felügyeleti alkalmazásokat töltünk le, és állítunk be. Több fizetős és ingyenes alkalmazás is van már az alapértelmezett beállításokon túl, hiszen az alapbeállítások általánosságban kevésbé személyre szabhatók. Egyes alkalmazásokban beállítható, hogy mennyi időt tölthetnek el a gyerekek egy-egy alkalmazás használatával, és akár szünidő-üzemmód is elérhető, amit aktiválva az időkorlátokat lehet feloldani. Van olyan megoldás is, amely egy bizonyos akkutöltöttségnél letiltja az időben korlátozott programok futtatását, és minket is értesít arról, hogy le fog merülni a telefon.

Ha azt fontolgatjuk, hogy okostelefont adunk a gyermekünk kezébe, jó, ha van néhány tisztán körvonalazott útmutatásunk, mielőtt ezt megtennénk. Ha pedig gyermekünknek már van okostelefonja, még mindig nem késő felülvizsgálni a családi szabályokat. A fent említett szülői felügyeleti alkalmazásokkal könnyedén le tudjuk tiltani bizonyos oldalak elérését, és limitálni tudjuk, hogy egy alkalmazással mennyi időt lehet eltölteni. 

Érdemes külön kiemelni a Gallery Guardian nevű alkalmazást, amit a szülő és a gyerek mobiljára is telepíteni kell. Miután a kettőt összepárosítottuk, működésbe is lép a rendszer: ha a gyerek meztelen képet kap vagy ilyesmit készít magáról, a képet nem mutatva figyelmezteti a szülőket, és innentől kezdve ránk bízza, mit teszünk. 

Az is fontos, hogy okostelefon-használatban mi is jó példát mutassunk a gyerekeknek. Hatékony lepés, ha a telefont nem a hálószobákban töltjük, hanem kitalálunk erre egy központi helyet a lakásban. 

Figyeljünk oda a szankcionálásra is, és legyünk következetesek, hiszen a fiatalok és a gyerekek már nem önálló világként látják a virtuális teret, sokuk számára az a valóság része, így az attól való teljes elzárást komoly büntetésként élik meg.

A streaming jó

A streaming-szolgáltatók térnyerésével megváltoztak a tartalomfogyasztási szokásaink is. Persze, ehhez a fiatalok gyorsan hozzászoktak, ők inkább a hagyományos megoldásokra néznek furcsán. Ennek vitathatatlan előnye, hogy a gyerekek magas minőségben készült oktató tartalmakat is kapnak, illetve ezeken a csatornákon nincsenek reklámok.

A streamingnek vannak más előnyei is: a Netflix például tartalmaz szülői felügyeletet, ezt bekapcsolva a garantálhatjuk a gyermek biztonságát, s azt is, hogy csak a korához illő tartalmakhoz férjen hozzá. Az Apple TV is garantálja a szülőknek, hogy a tartalmakra különböző szűrőket állítsunk be. 

Szabó Ákos

***

A téma sokrétűsége okán a nyomtatott Pesti Hírlap csütörtöki lapszámában jelentkezünk a folytatással. Szót ejtünk majd az online játékokról és konzolokról is, valamint arról, hogy mit tehetünk a közösségi médiában egyre gyakoribb internetes zaklatással szemben, és azzal a fontos kérdéssel is foglalkozunk majd, hogy miként lehet minimálisra csökkenteni az esélyt arra, hogy gyermekünk kéretlen tartalmakat nézzen meg az online térben. Azt azonban semmiképpen sem szabad elfelejteni, hogy a legfontosabb továbbra is a kommunikáció, és nem árt, ha tudatosítjuk magunkban: mi vagyunk a legalkalmasabb személyek a gyermekek online védelmének kialakítására.

Legnépszerűbb cikkeink