Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Jobb digitális államot ígér az ellenzék

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: MTI / Balázs Attila

Jelentős fejlesztéseket tervez a digitális világban az egységes ellenzék, ha áprilisban győz. Kibővítik az online állami szolgáltatásokat.

Magyarország tízszer annyit költött az előző, európai uniós finanszírozási ciklusban különböző közigazgatási és közszolgáltatási fejlesztési célokra, mint Észtország. Ehhez képest a balti állam a világ egyik legjobban digitalizált állama, ezen a téren a statisztikák élvonalában helyezkedik el, Magyarország viszont csak az uniós rangsorokat tekintve is közepén, sok kérdésben hátul kullog. Állapítja meg az egységes ellenzék digitális programja. Ezért, ha nyernek az április választásokon mindenkinek ingyen 1 gigabyte-os mobilinternetet, valamint az iskolásoknak laptopot, vagy tabletet ígérnek. A digitális egészségügyi rendszert is kibővítenék a távdiagnosztika és a távvizitek lehetőségei felé, a közoktatásban legalább 2-3 digitális tananyagot is elérhetővé tennének a tanszabadság nevében. Létrehoznák továbbá az egységes digitális közigazgatási és közüzemi közszolgáltatások rendszerét is.

Ezeken felül, a digitalizáció és a tudományos-, illetve tanszabadság nevében ígéretet tesznek rá, hogy a tudományos élet autonómiáját törvényileg garantálják és a gyakorlatban megvalósítják. Megteremtik a tudományos intézmények hosszú távú stabilitását. A kutatás és innováció finanszírozása négy éven belül eléri majd a GDP 2,3 százalékát. Az egyetemi ipari parkok szolgáltatásainak fejlesztésével segíteni kell, hogy a piacképes kutatási projektekben dolgozók startup vállalkozást indíthassanak. Az egyetemeken támogatják az innovációt segítő eszközök, például az innovációmenedzsment és technológiai transzferirodák munkáját és működését. Az általános iskola 2. osztályától bevezetik az informatika oktatását, és minden tantárgy részévé teszik az adott területen a digitális ismereteket. Támogatják a felnőttek digitális továbbképzését.

Varga László szocialista parlamenti képviselő a csomaggal kapcsolatban úgy fogalmazott:

A digitális állam legfontosabb feladata, hogy az állampolgároknak időt és pénzt takarítson meg, így nem az állampolgároknak kell a bürokráciához igazodni, hanem az állami bürokrácia fog alkalmazkodni az állampolgárok valós igényeihez, élethelyzetéhez.

168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink