Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Újfent megdőlt a melegrekord

Létrehozva:

Újabb melegrekord dőlt meg hazánkban és folytatódik a tavaszias idő.

Megdőlt az országos napi melegrekord és a csaknem 130 éves fővárosi hajnali melegrekord kedden – közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján szerdán.

Kedden folytatódott a Magyarországtól délnyugatra elhelyezkedő ciklon előoldalán a meleg levegő beáramlása a Kárpát-medence fölé. Az ilyenkor átlagosnál több fokkal melegebb időben sokfelé 15 Celsius-fok, a Tiszántúlon többfelé 20 Celsius-fok felett alakultak a napi csúcsértékek.

Körösszakálon 22,0 Celsius-fokot mértek, ezzel megdőlt az erre a napra vonatkozó napi maximum-hőmérséklet rekordja. A korábbi rekordot, 19,7 fokot még Sopronban mérték 1998-ban.

Közölték azt is, a fővárosban a hajnali melegrekord dőlt meg kedden, Lágymányoson ugyanis csupán 9,1 fokig hűlt le a levegő. A korábbi rekor 8,4 fok volt, amelyet Budapest Vár állomáson mértek 1897-ben.

A napi melegrekord februárban többször is megdőlt

2024. február 6-án Budapest Újpest állomáson 17,8 fokos hőmérsékletet mértek, mely új legmagasabb napi maximumhőmérsékleti rekord a fővárosban. A korábbi rekord 17,4 fok volt, melyet Budapest Lágymányos állomáson, 2004-ben mértek.

Február 10-én is folytatódott a rendkívül meleg időjárás, ismét több melegrekord dőlt meg. Szeged külterületén 20,2 fokos maximum hőmérsékletet mértek, amely 1 fokkal haladta meg Ásotthalom 1958-ban mért 19,2 fokos napi rekordját. Aznap az éjszaka is igen meleg volt, Kiskunmajsán mindössze 12,8 fokig hűlt le a levegő, ez csaknem 5 fokkal több Babócsa 2020-ban regisztrált 8,2 fokos legmagasabb napi minimum hőmérsékleti rekordjánál.

Szintén február 10-én Újpesten 18,4 fokot mértek a legmelegebb órákban. Ez több mint 2 fokkal volt magasabb Lágymányos 2020-ban feljegyzett 16,3 fokos napi maximum rekordjától. Itt is szokatlanul enyhe volt az éjjel, Ferihegyen és Pestszentlőrincen is csupán 9,9 fokig csökkent a levegő hőmérséklete, amelyek szintén napi legmagasabb minimum hőmérsékleti rekordok. A korábbi rekord 7 fok volt, amelyet Budapest Országút állomáson mértek 1966-ban.

(Kép forrása: Pixabay)

Legnépszerűbb cikkeink