Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Ismét megdőlt a melegrekord, ezúttal Újpesten

Létrehozva:

Örülhetünk a februári tavasznak, naponta dől meg a melegrekord, de mit mond az ösztönünk? Jó ez így?

A hét harmadik napján, szerdán is megdőlt a fővárosi melegrekord közölte a HungaroMet Zrt. csütörtökön a honlapján. Azt írták, hogy a napok óta tartó februári tavaszban újabb fővárosi rekord született: szerdán Újpesten 15,1 Celsius-fokot mértek. Ezen a napon 2011-ben Pestszentlőrincen 15 fok volt a maximum.

Vasárnap óta sorozatban dőlnek meg a fővárosi melegrekordok, kedden 17,8 fok volt, plusz új szélrekord született. Vasárnap két rekordot hozott a főváros, hétfőn egyet.

Kedden csupán 0,7 fok hiányzott az országos rekordhoz, Sopronhorpácsnál 20,3 fok volt a legmagasabb érték az országban a HungaroMet mérése alapján. Budapesten viszont még nem volt ilyen meleg február 6-án, a napi fővárosi maximumhőmérséklet rekordja 17,8 fokkal dőlt meg Újpesten. Ezzel a húsz évvel ezelőtti 17,4 fokos rekord dőlt meg, amit Lágymányos állomáson mértek.

Mi várható a következő napokban?

Csütörtök estig az északkeleti, északi tájakon maradnak erősen felhős körzetek, máshol a felhőzet felszakadozását követően sok napsütés valószínű. Északkeleten elvétve szemerkélhet az eső. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 12 és 18 fok között várható, de a tartósabban felhős, szélvédett északkeleti tájakon 10 fok körüli, illetve helyenként néhány fokkal az alatti értékeket is mérhetünk. Késő estére 7 és 12 fok közé csökken a hőmérséklet.

Frontátvonulás nem nehezíti a mindennapjainkat, de az északkeleti tájak fölé hidegebb levegő áramlik a magasban, ezért a hidegfrontokra kifejezetten érzékenyen reagálók tapasztalhatnak fejfájást, migrént, vérnyomás-csökkenést.

Az allergiások nem örülnek

Az enyhe idő a növényekre is hatással van. A mogyoró, az éger, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenkoncentrációja országosan a közepes-magas tartományban alakul a Népegészségügyi Központ jelentése szerint. A kőris virágpora jellemzően még alacsony, helyenként azonban elérheti a közepes szintet is. Néhány állomáson már regisztrálták a csapdában a nyár, a szil, illetve a juhar pollenjét, jellemzően még alacsony koncentrációban.

(Kiemelt kép forrása: Pixabay)

Legnépszerűbb cikkeink