Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Titkos helyszíneken tartanak koncerteket a neonácik a kitörés napja alkalmából

Létrehozva:

A kitörés napja alkalmából titkos koncerteket szerveznek a neonácik Magyarországon.

A Vér és Becsület oldalán megjelent hirdetmény szerint kétnapos, koncertekkel egybekötött „megemlékezést” szerveznek péntekre és szombatra a kitörés napja alkalmából – írta meg a Telex. Amint az a felhívásban olvasható az eseményeket és koncerteket eltérő és titkos helyszíneken rendezik majd „Magyarország területén”. Az esemény helyszíneit nem hozzák nyilvánosságra, a találkozási pontokról azonban még folyik az egyeztetés a nemzeti szervezetekkel. Amint arra a neonáci szervezet felhívja a figyelmet: „Minden résztvevőtől elvárt az eseményhez méltó bajtársias magatartás”.

A Vér és Becsület és más szélsőjobboldali szervezetek rendszeresen szerveznek programokat a magyar és német katonák 1945-ös budai kitörésére emlékezve. A szervezet legutóbb novemberben akart koncertet szervezni Újpesten, de a polgármester, Déry Tibor megtudta, hogy hol lesz a helyszín és Facebook-posztjában bejelentette, hogy Újpesten ilyen rendezvénynek senki nem adhat helyszínt. Azon lesznek, hogy ezt minden létező önkormányzati eszközzel megakadályozzák.

Magyarország maradjon a béke szigete Európában

A 24.hu cikke szerint, Gulyás Gergely nemrég egy Kormányinfón az eseménnyel kapcsolatban azt mondta: nehéz megakadályozni, hogy Nyugat-Európából szélsőségesek érkezzenek Magyarországra. Mint mondta, Budapest ma a béke szigete Európában, a kormány pedig mindent megtesz annak érdekében, hogy ez így is maradjon.

Az antifa-per

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, nemrég tartották az egy évvel ezelőtti neonáci Kitörés túra feltételezett résztvevőinek megtámadásával és brutális összeverésével vádolt 3 nyugat-európai szélsőbalos aktivista perének első előkészítő ülését Budapesten. A tárgyalóteremben sok olasz volt jelen, a vádlott családtagjai, újságírók, jogvédők és a nagykövetség munkatársai. Őket is, illetve az olasz közvéleményt is „sokkolta” a látvány, hogy Iaria Salist összebilincselt végtagokkal, vezetőláncon hozták be a tárgyalóterembe, hogy a tárgyalás 3,5 óráját végig megláncolva töltse. Ez a jelenet óriási felháborodást keltett a médiában.

Egy Carmen Giorgio nevű olasz nő, aki három hónapig volt Ilaria Salis cellatársa Budapesten, korábban részletesen nyilatkozott az olasz Repubblicának arról, hogy milyen „megalázó, embertelen” körülmények között tartották fogva őket. „Poloskainvázióról, állati mocsokról, elviselhetetlen zsúfoltságról, kevés és borzalmas táplálékról, minimális tisztálkodási lehetőségekről és a fogvatartottakat durván kezelő börtönőrökről” mesélt.

„Sokkoló volt, őrületes látvány. Úgy bántak vele, mint egy kutyával. (…) Ez az európai jogszabályok súlyos megsértése” – nyilatkozta az olasz sajtónak a hétfői ülés után Eugenio Losco, az egyik jelenlévő ügyvéd.

„A lányommal úgy bánnak, mint egy állattal. Nem viccből mondjuk 11 hónapja. A politikusok, a kormány, de sok újság is csak azzal a részével foglalkoznak, hogy a lányom bűnös-e, figyelmen kívül hagyva, hogy közben az emberi jogok szégyenteljes lábbal tiprása folyik”

 – nyilatkozta a vádlott apja.

Ezeket az állításokat a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) valótlannak tartja, ezért visszautasítja azokat a médiában megjelent állításokat, amelyek szerint méltatlan körülmények között tartják fogva az úgynevezett antifaügyben csoportosan, felfegyverkezve elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntettével és súlyos testi sértéssel vádolt olasz nőt.

A büntetés-végrehajtás nevében a BVOP szolgálatvezetője megalapozatlannak nevezte és határozottan visszautasította egy volt fogvatartott azon állításait, amelyek szerint patkányok, poloskák lepik el a zárkákat, illetve a fogvatartottak nem részesülnek megfelelő egészségügyi ellátásban, az étel rossz és kevés, illetve a higiéniai állapotok nem megfelelőek.

A szolgálatvezető kiemelte: egy börtön nem „egy többcsillagos szálloda szolgáltatásait nyújtja”.

Mint ismert,  Budapest különböző pontjain a „kitörés napja” elnevezésű rendezvény vélt résztvevői ellen a február 11-ét megelőző napokban elkövetett támadások miatt közösség tagja elleni, felfegyverkezve, csoportosan elkövetett erőszak, súlyos testi sértés és más bűncselekmények miatt indított nyomozást a rendőrség.

(Kiemelt képünkön: A neonáci Blood and Honour csoport aktivistái a Normafánál. Fotó: Isza Ferenc / AFP)

Legnépszerűbb cikkeink