Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Gundel Takács Gábor lemond Novák Katalin tanácsadó testületében betöltött pozíciójáról

Létrehozva:

Gundel Takács Gábor a döntését indokló posztjában közölte: véleménye szerint rossz döntés született a kegyelmi kérvény aláírásakor, egyben bejelentette: távozik a posztról.

A műsorvezető Facebook-posztját változtatás nélkül közöljük:

„Mindenkihez!
– Alapvetés: Mindenkinek kötelessége szolgálnia a hazáját. Ha a mindenkori Köztársasági Elnök erre felkéri az embert, akkor menni kell.
– A Köztársasági Elnöki Tanácsadó Testület minden tagja ingyen, kizárólag jobbító szándékkal és közéleti – azaz kifejezetten nem politikai – kérdésekben ad tanácsokat. Döntéseket nem hoznak.
– K. Endre ügyével magam is a sajtóban találkoztam.
– Vannak ügyek, amikkel kapcsolatban zéró a tolerancia, ilyen a pedofília is.
– Véleményem szerint rossz döntés született a kegyelmi kérvény aláírásakor. Hiba volt.
– Ennek értelmében ma javaslatot tettem Novák Katalinnak.
– Úgy tartom helyesnek, hogy az ember először azzal ossza meg a véleményét, akit illet.
– Nem tudok azonosulni a magyar politikai kultúrával, kommunikációval, cinizmussal, módszerekkel, indulatokkal és gátlástalansággal. Egyik oldaléval sem. Épp ezért nem kívánok a jövőben a Tanácsadó testület tagja sem lenni, mert reményeim ellenére ezt a munkát sem lehet politika mentesen végezni.
– Nem tudok azonosulni azzal a gyűlölet kommunikációval, ami a sajtó egy részéből és az emberek egy részéből árad, miközben a tájékozódás, és egymás megértése szándékának csírájára sincs igényük.
– Bármilyen jóindulattal, felelősséggel, kötelesség tudattal, építő szándékkal fordul is az ember a nemzete felé, a politikai érdek előbb-utóbb besározza, lerántja, ledarálja. Vannak, akikről ez lepereg, vannak, akikről nem. Én ebben a közegben nem tudok létezni.
Gundel Takács Gábor
Felhívom a sajtó figyelmét, hogy a fenti szöveg csak teljes egészében használható föl. Bármilyen politikai kérdéssel kapcsolatosan most és a jövőben ez az utolsó nyilatkozatom.
Felhívom a magyar politikai élet szereplőit, hogy számukra a szöveg egyetlen félmondata sem használható fel. Rám nem is hivatkozhatnak a politikai megnyilvánulásaikban.”

Ahogyan arról többször is beszámoltunk, Orbán Viktor bejelentette, hogy alkotmánymódosítást nyújtott be a K. Endre kegyelmi ügye miatt.

„Pedofil elkövetők számára nincs kegyelem. Ez a személyes meggyőződésem” – jelentette ki Orbán Viktor a közösségi oldalán egy nappal a Momentum az ügyben szervezett tüntetése előtt. Orbán szerint az elmúlt napokban vita alakult ki a kegyelmi döntés jogköréről, miután kiderült, hogy Novák Katalin köztársasági elnöki kegyelemben részesítette a bicskei pedofilügyben elítélt K. Endre igazgatóhelyettest.

Orbán: Ideje rendezni ezt a kérdést

Orbán szerint ebben az esetben nincs helye jogászkodásnak, egyértelmű helyzetet kell teremteni egy tiszta, egyértelmű döntéssel. Szerinte ez nem más, mint hogy a hasonló esetekben eleve kizárják a kegyelem lehetőségét:

„A kormány nevében benyújtottam egy alkotmánymódosítást, amely lehetetlenné teszi, hogy kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az elkövető kegyelmet kaphasson”

– jelentette be, majd hozzátette: ideje rendezni ezt a kérdést.

(Fotó: 168.hu)

Legnépszerűbb cikkeink