Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Pompázik hazánk legnagyobb hóvirágmezője

Létrehozva:

Az első hóvirág az 1800-as évek végén érkezett az Alcsúti Arborétumba, ma már több mint két hektáron virít.

Korábban indult a hóvirág szezonja a szokatlanul enyhe időjárás miatt, emiatt hamarabb ér véget. Aki szeretné az ország legnagyobb hóvirágmezőjét a saját szemével is megcsodálni, még ezen a héten látogasson el az Alcsúti Arborétumba. Minden nap 10-17 óra között várják a látogatókat a virágzás idején.

A csodálatos látvány két és fél hektáron tárul a szemünk elé, a 2005-ben védetté nyilvánított és 2017-ben az év vadvirágává választott növény hét fajának huszonnégy fajtája található meg, így a nálunk őshonos kikeleti hóvirág, a levantei hóvirág vagy épp a krími hóvirág is. Közismert, hogy még a lombfakadás előtt virágzik a hóvirág (Galanthus nivalis), amikor elég fény jut a talajba, és a tartós fagynak vége. A hagymájában elraktározott tápanyagok segítségével hajt ki újra.

Az alcsúti hóvirágmező első példányát az 1800-as évek végén telepítették a József nádor által megálmodott, mintegy negyvenhektáros Alcsúti Arborétumba.

Hol szedhető a hóvirág?

Sehol. A hóvirág hagymáinak és virágainak gyűjtése is tilos, sőt, a hagymáról tudni kell, hogy mérgező. A növény maga pedig olyan drogot tartalmaz, mely az Alzheimer – kór kezelésében használatos. A virág UV tartalma alacsony, ezért a rovarok számára mintegy fekete folt tűnik ki a havas háttérből. A mi szemünk viszont hófehérnek látja. Innen is ered, hogy nemcsak a remény, de a tisztaság jelképe is. A keresztény ábrázolásokban jellemzően Máriához köthető, s állítólag a Paradicsomból kiűzött emberpár vigasztalója is volt. Virágnyelven pedig azt üzeni, örüljünk a jelennek, a jövőnek, a szomorú múltnak pedig ne engedjünk helyet.

A kikeleti hóvirág eszmei értéke tövenként tízezer forint, szedése, gyűjtése nem megengedett, még akkor sem, ha kertekben nyílik.

(Fotó: 168.hu)

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink