Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A zsidóság értékeit bemutató filmtervekkel lehet pályázni a MOME-hoz

Létrehozva:

A beérkezett pályaműveket az EMIH a magyarországi holokauszt 80. emlékéve során fogja bemutatni.

Olyan a zsidósághoz kapcsolódó értékek, vívmányok vagy akár személyiségek bemutatását várják a kiírók, amelyekre a nézők legszélesebb köre lesz képes, akár meglepettséggel, ráeszméléssel, de mindenképp elismeréssel reagálni – írja a közleményében az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség.

A MOME – Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Animációs Közösségének szakmai partnerségével animációs filmpályázatot ír ki az EMIH-Zsidó Magyar Szövetség az Újra élünk 80 programsorozat keretében, melyre olyan 1-3 perces animációs filmterveket várnak, melyek megjelenítik a zsidóság a „mán” és a merev kulturális határokon túlmutató, univerzális értékeit. Ezek azok az értékek, melyek úgy váltak civilizációs normákká vagy legalábbis kulturális standardokká, hogy mára tán sokan nem is tudják, hogy „honnét is érkeztek”.

A beérkezett pályaműveket az EMIH a magyarországi holokauszt 80. emlékéve során fogja bemutatni.

Újra Élünk! 80 éve vonultak be a náci németek Magyarországra

2024. március 19-én volt 80 éve, hogy a német hadsereg megszállta Magyarországot. Azok után, hogy a 30-as évektől fokozatosan eluralkodott a zsidók megbélyegzése, kirekesztése, anyagi ellehetetlenítése, és gyilkosságok is történtek, heteken belül megkezdődött a magyar zsidóság szisztematikus megsemmisítése. 80 éve, hogy a 3000 éves zsidó történelem és a 1500 éves európai civilizáció egyik legszörnyűbb eseménye, az univerzális emberi alapértékeket talán leginkább megtipró tragédiája megtörtént. A történelemben 80 év nem sok idő, emberi léptékkel viszont több, mint amit legtöbben megélünk. És éppen emiatt lehet ez a kerek évforduló alkalmas arra, hogy változtassunk a megemlékezés mikéntjén – írja Köves Slomó, az EMIH-Magyar Zsidó Szövetség vezető rabbij a Mandineren megjelent cikkében.

„Halálukban hagyták ránk az életet” – fogalmaz az egyik legnagyobb modernkori héber költő, Chaim Bialik (1873-1934). „Élni jó” – Mutassuk meg a 3000 éve elpusztíthatatlan értékeinket, amelyek nem csak a zsidók számára fontosak! Ezek az értékek örökérvényű erkölcsi és civilizációs normák alapkövei. Ezek az értékek a legnehezebb időkben is segítettek megőrizni emberi tartásunkat, méltóságunkat, és ezzel túlélésünket szolgálták.

(Kiemelt képünk forrása: EMIH)

Legnépszerűbb cikkeink