Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Az EMIH fellép az ukrajnai zsidóságért

Létrehozva:

Képünk illusztráció: Köves Slomó beszédet mond a hanuka első napján | Fotó: Karancsi Rudolf

Az EMIH-Magyar Zsidó Szövetség és Köves Slomó vezető rabbi nagy aggodalommal figyeli az orosz-ukrán konfliktus alakulását, és segítséget nyújt az iraeli állampolgárok kimenekítésében, illetve támogatja a harcok elől menekülőket. 

Köves Slomó telefonon egyeztetett Meir Stamblerrel, az Ukrajnai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnökével, Mendel Wilhelm ungvári rabbival, valamint Shmuel Azmannal, a kelet-ukrajnai zsidó menekülteknek létesített „Anatevka” zsidó menekült-falu vezetőjével, akinek pénzügyi támogatást is ígért.

Az EMIH felajánlotta segítségét az Ukrajnában ragadt izraeli állampolgárok kimenekítéséhez is, amivel kapcsolatban Köves Slomó egyeztetett Michael Brodskyval, Izrael ukrajnai nagykövetével, valamint Yakov Hadas-Handelsmannal, Izrael magyarországi külképviseletének vezetőjével.

Az EMIH vezető rabbija felvette a kapcsolatot a Kijev melletti Anatevka vezetőjével is. Anatevkát, amely a nevét a Hegedűs a háztetőn című musicalből, a tejesember faluja után kapta, 2015-ben hozták létre adományokból, Shmuel Azman kijevi rabbi kezdeményezésére, az akkori kelet-ukrajnai harcok elől menekülő zsidó családok részére. A Kijev melletti településen több száz kelet-ukrajnai zsidó menekült él, és a konfliktus újbóli kiéleződése óta további menekültek érkeznek oda.

168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink