Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Magyarország

Kereplőkkel a békéért

Létrehozva:

A purimot ünneplik ultraortodox zsidó hívők Jeruzsálem Mea Searim negyedében 2021. február 28-án. | Fotó: MTI/EPA / Abir Szultan

Az idén március 16-án kezdődő Purim ünnepe a zsidóság számára a balsors megfordulásának, a gonosz összeomlásának csodáját hirdeti. Szomorú aktualitást ad az ünnepnek az orosz-ukrán háború, ezért az EMIH-Magyar Zsidó Szövetség 2022. március 16-án 17 órakor Budapesten, a Jászai Mari téren, „Kerepeld a békét!” címmel szervez nyilvános hangoskodást a békéért.

Eszter könyve írja le a körülbelül i. e. 450-re tehető eseményeket, hogy miként menekültek meg a perzsa uralom alatt élő zsidók, amikor a király főminisztere, Hámán eltervezte a kiirtásukat. Az ünnep alkalmából a zsinagógákban felolvassák a purimi történetet tartalmazó megilát (tekercs), és valahányszor elhangzik a gonosz Hámán neve, nagy zajt csapva, hagyományosan kereplővel fojtják el.

Ez az eszköz lesz a középpontjában az EMIH-Magyar Zsidó Szövetség nyilvános, Kerepeld a békét! című rendezvényének is, melyen a kereplő hangjával felerősítve kérik majd a békét. 

„A purim arról a csodáról szól, hogyan képes Isten az ellenkezőjére fordítani bármilyen eseményt. Márpedig most a világot a szomszédunkban dúló háború tölti el aggodalommal, ezért ezen a purimon azért imádkozunk, hogy helyreálljon a béke és véget érjen ártatlan emberek szenvedése” – mondja Köves Slomó, az EMIH-Magyar Zsidó Szövetség vezető rabbija.

Erre utal a mottó is: „Gondolj a jóra és jó lesz” – ez egyébként a rendezvény díszvendégének egyik dalából származik.

Pinhas Tsinman, Kijevből menekült, fehérorosz származású rabbi és előadóművész beszámol majd tapasztalatairól, veszélyes útjukról a magyar határig, és énekelni is fog. Dalai, melyek a videómegosztókon is megtalálhatóak, a zsidó élet különböző aspektusait mutatják be reggae stílusban. Ezután meghívott vendégek olvasnak fel Eszter könyvéből, egyes részeknél pedig a résztvevők megszólaltatják a kereplőket.

A program vallási része később, a Zsilip Kulturális Központban (Budapest, Újpesti rkp. 1.), szintén megila-olvasással folytatódik. 

Az EMIH-Magyar Zsidó Szövetség folyamatosan részt vesz a menekültek ellátásában is. Köves Slomó vezető rabbi már a háború első napján, telefonon egyeztetett ukrajnai zsidó vezetőkkel és támogatásáról biztosította az ottani közösséget. A CEDEK EMIH Izraelita  Szeretetszolgálat két menekültotthont hozott létre. Ott vallási hovatartozástól függetlenül fogadják a rászorulókat, de kóser étkezést is tudnak biztosítani. Az EMIH képviselői pedig a múlt héten csaknem két tonna kóser élelmiszert, húst, pékárut és tejtermékeket szállítottak Ungvárra, de például Romániába is küldtek élelmiszert, az oda menekülő zsidók ellátására.

Legnépszerűbb cikkeink