Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Az uniós átlagnál pesszimistábbak vagyunk

Létrehozva:

Szélgenerátorok a bőnyi szélerőműparkban. | MTI Fotó: Krizsán Csaba

Kevesebb magyar vár gazdasági fellendülést a zöld fordulattól, mint az uniós átlag – tájékoztatta az Európai Beruházási Bank (EBB) legújabb éghajlati felmérésének részleteiről hétfőn az állami hírügynökséget.

Az 56 százalékos európai átlagnál kevesebb magyar, csak 49 százalék gondolja azt, hogy a zöld átállás a gazdasági növekedés forrása lesz – áll az Európai Beruházási Bank (EBB) legújabb éghajlati felmérésében. A kutatás szerint a magyarok 52 százaléka úgy gondolja, az éghajlatváltozás kezelésére irányuló politikák nyomán több munkahely fog megszűnni, mint amennyi létrejön, és az éghajlat-politikai intézkedések rontani fogják az életminőségét. Az európaiak 61 százalékával viszont úgy gondolja, hogy a zöld átállás javítja majd életminőséget – ismertették.

A magyar válaszadók csaknem harmada úgy véli, hogy az éghajlati vészhelyzetet 2050-re kézben fogják tartani, míg 62 százalék szerint az évszázad közepén is komoly problémákkal kell számolni. Minden ötödik magyar, ezen belül a 20 és 29 év közöttiek 35 százaléka arra számít, hogy az éghajlatváltozás miatt másik régióba vagy országba kell majd költöznie. A felmérésből az is kiderül, hogy az amerikaiak 57 százaléka, míg a kínaiak 67 százaléka gondolja úgy, hogy a zöld átállás a gazdasági növekedés forrása lesz a jövőben.

Teresa Czerwinska, az EBB alelnöke azt mondta: a magyarok nagyon különbözően vélekednek arról, hogy milyen hatással lehet a zöld átállás az életminőségre, miközben nem számítanak arra, hogy az éghajlat-politikai intézkedések fellendítenék a munkaerőpiacukat. A fiatalabb nemzedék úgy véli, a klímaváltozás a jövőben költözésre és munkahelyváltásra kényszerítheti őket – emelte ki. Arra is kitért, hogy az EU klímabankjaként felelősségük, hogy meghallgassák ezeket az aggodalmakat, és együtt dolgozzanak a politikai döntéshozókkal és az ágazati partnerekkel az aggályok konkrét kezelésén.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink