Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A szívdiéta nem feltétlen önkínzás

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Shutterstock

A most indult Étkezz szívesen!-kampány nélkül is tudjuk, hogy a szívbetegség az egyik leggyakoribb halálok Magyarországon. Megnyugtató hír, hogy lehet úgy jót enni, hogy az ember vigyáz az egészségére. 

Sokan kampány nélkül is tisztában vannak vele, hogy étkezési szokásaink milyen nagy mértékben befolyásolják szívünk egészségét. Nyilván az lenne jó, ha a kampány úgy érne véget, hogy már nincs kinek továbbadni az ajánlásokat, mert mindenki így táplálkozna otthon, így főznének az éttermekben is. De miről is van szó? 

Február 12-én, a Betegek Világnapján indította útjára a SZÍVSN Országos Betegegyesület, a Magyar Kardiológusok Társaságának betegszervezete a szívbarát kampányt. Példátlan, hogy nemcsak éttermeket, séfeket akarnak mozgósítani a tudatos étkezés érdekében, hanem az orvos szakmát és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségét is. Virtuális receptre írják a szívbarát ételeket, amelyeket bárki ingyen kiválthat.

 

Olívaolaj, kacsazsír

A kezdeményezésnek az a célja, hogy hiteles információkkal szolgáljon a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőknek, és azoknak is, akik mindent meg akarnak tenni a betegség elkerülése érdekében. A kampány ideje alatt a csatlakozott éttermeket és magas minőségű, korszerű konyhatechnikával készülő ételeiket állítják a figyelem középpontjába. Mindezt úgy, hogy a szervezők havonta más-más éttermet keresnek fel, és beszámolnak arról, hogy ott milyen szívbarát ételt kínálnak. Szívbetegek értékelik az étel ízét, minőségét, decemberben pedig a győztes elnyeri az Év szívbarát SZIVSN étterme díját. A kampányhoz csatlakozó éttermeket arra kérik, hogy kezdetben egy hónapon át tegyenek az étlapjukra minőségi szívbarát ételeket. Később olyan védjegyet terveznek bevezetni, amit azok kapnak meg, akik állandón étlapon tartják ezeket a fogásokat.  

A bemutatkozó sajtótájékoztatón elhangzott, hogy nem néhány hetes kampányban gondolkodnak a szervezők, hanem több évre terveznek Sőt nem csak Budapestre, hanem 20 nagyvárosra is számítanak, az ottani érdeklődőkre, vendégekre, vendéglőkre, éttermekre is.

Az egyik első csatlakozó az olasz származású étteremtulajdonos és szakács, Gianni Annoni volt,  aki szerint nincs gond egy szelet finom kenyérrel, akár kacsazsírral is megkenhetjük, de nem mindegy, hogy mekkora az a szelet, és milyen vastagon kenjük meg! Nem mindegy, hogy milyen alapanyagokat választunk, mennyi sót, és milyen fűszereket használunk. Ha pedig beülünk egy étterembe, a menüsort kezdjük egy tál zöld salátával. Ő azt tanácsolja, hogy már a reggeli étkezésbe építsük be az olívaolajat, és általában a mediterrán étrend alapanyagai közül válogassunk.

 

Mediterrán, DASH, Atkins

Javaslata összecseng az orvosi publikációkkal is. Az US News and World Reports szakértői minden évben szavaznak arról, hogy melyik étrend, illetve diéta tekinthető a leginkább ideálisnak. Ide tartozik a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése és a fogyáshoz ajánlott étrendek vizsgálata is. Az idei év elején 40 különböző diétát, étrendet rangsoroltak.

A legjobbnak tekinthető diéta kategóriájában már ötödik éve a mediterrán étrend végzett az első helyen, ami a cukorbetegség szempontjából a legkedvezőbb, valamint a legkönnyebben betartható diéta címet is elnyerte. A második helyén a DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) diéta végzett, a gyors fogyást eredményező diéták között pedig a kidolgozójáról, a Robert Atkins kardiológusról elnevezett, alacsony szénhidrátbevitelen alapuló Atkins-diéta kapta a legjobb besorolást.  (A DASH diétában sok zöldséget, gyümölcsöt és alacsony zsírtartalmú tejterméket lehet fogyasztani, de vissza kell venni a zsíros, koleszterindús és édes ételekből.)
A szakértők között voltak ellenvélemények is. Egyikük szerint a mediterrán diéta eléggé költséges, és kizárólag európai alapanyagokra épül. Mivel hosszú idő alatt alakult ki, ezért inkább a hagyományokon, mintsem tudományos érveken alapul.

 

Minden csak szokás

Az Amerikai Szív Szövetség 2021 végén jelentette meg legfrissebb ajánlását, amelyben részletesen tárgyalja a szív- és érrendszeri betegségek összefüggését a táplálkozással és az életmóddal. Felhívja a figyelmet a rossz szokások berögződött csapdáira, a tudatosságot elhomályosító ételhirdetésekre. Sokan egyáltalán nincsenek tisztában azzal, hogy bizonyos élelmiszercsoportok túlzott fogyasztása mekkora kockázatot jelent. Az elhízás, a mozgásszegény életmód, a feldolgozott ételek túlzott fogyasztása tovább növeli a betegség kialakulásának esélyét.
Ezért azt tanácsolják, hogy mindig szezonális gyümölcsöt és zöldséget fogyasszunk, és lehetőleg többfélét. Finomított lisztből készült termékek helyett ajánlott a teljes kiőrlésűt választani. Főzéshez, nassoláshoz jó minőségű, magas fehérjetartalmú alapanyagokat érdemes választani: sokféle hüvelyest és diófélét, halakat, zsírszegény tejtermékeket, sovány húsokat. A trópusi olajok közül időnként valamelyik divatba jön, de aztán kiderül róla, hogy ártalmas. Ezt jobb elkerülni, és eleve más, megbízható növényi olajokat használni a kókusz- és a pálmaolaj helyett, például olivát vagy tökmagolajat. Ha nem lehet teljesen kikerülni a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, akkor igyekezni kell a minimális beavatkozással készültet választani az ultrafeldolgozott helyett. A legjobb, ha magunk főzünk, és nem akarunk minden hétköznap vasárnapi, ünnepi menüt enni.
Sokat tehetünk az egészségünkért, ha visszafogjuk a hozzáadott cukrokat, amelyek leginkább a cukros italokkal és az édességekkel kerülnek a szervezetbe, és normális keretek között tartjuk a sófogyasztást. Rossz hír az esti borozgatóknak, sörözgetőknek, hogy a rendszeres alkoholizálás nem az egészséghez vezető út. De ha már erre tévedtünk, akkor legalább azzal tegyünk valamit a szívünkért, hogy csökkentjük a napi mennyiséget.

Az Étkezz szívesen! kampány szervezői azt szeretnék bizonyítani, hogy az egészség nem kíván aszkéta életmódot, nem a tiltólisták segítenek, hanem az okos választások, mert a szívbarát étkezésnek ezer arca van.

 

Szikora Katalin

Legnépszerűbb cikkeink