Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Ételt vegyél, ne szemetet!

Létrehozva:

Ez a jelmondata a Rakun dobozközösségnek, ami 1600 tagjával úgy véli, az eldobható ételes dobozoknál van jobb, fenntarthatóbb megoldás: a saját, tartós acéldoboz. A bevált tárolókban hulladékmentesen lehet hazavinni vagy házhoz rendelni az ételt a közösséghez csatlakozott éttermekből.

Magyarország első és egyetlen, valóban környezetbarát étel-elviteles rendszerének havi 500 forintért bárki tagja lehet, aki egy applikáció segítségével csatlakozik. Attól kezdve egy könnyen tisztán tartható, strapabíró acéldobozban tudja magával vinni vagy házhoz rendelni a dobozközösséghez csatlakozott éttermekből az ennivalót. Az üres doboz bármelyik Rakun-tag étteremnél leadható, vagy lehet bele ismét vásárolni, és akkor már nem kell fizetni a csomagolásért. A csatlakozott éttermek is fizetnek egy havi díjat a közösségnek, ezzel támogatják a fenntarthatóságot.

A cserélhető saját doboz cseppmentesen záródik, nem oldódik ki belőle semmilyen káros anyag, nem színeződik el, viszont fontos, hogy nem lehet mikrózni. Anyaga minőségvesztés nélkül újrahasznosítható, a doboz higiénikus, könnyebben tisztítható, mint elődei, a műanyag dobozok.

A környezettudatosan gondolkodókat talán nem is kell meggyőzni ennek a kezdeményezésnek a hasznosságáról. Akik hezitálnak, azok általában három tévhitükhöz ragaszkodnak.  Az egyik, a legáltalánosabb, amikor a vendéglős is és a vendég is azt hiszi, hogy már azzal is környezettudatos a magatartása, ha lebomló papír csomagolásban hozza-viszi az ebédjét. Ezzel szemben az az igazság, hogy a lebomló, vagy lebontható anyagok nagy része csak ipari komposztálóban, szabályozott körülmények között tud teljesen lebomlani, de ezt a végállomást a gyakorlatban nemigen érik el. Vagyis ugyanolyan szemétként végzik a papír csomagolóanyagok, mint a műanyag ételesdobozok.

A másik közkeletű tévhit, hogy papírcsomagolás a legjobb alternatívája az egyszer használatos műanyagoknak. Ehhez képest az a valódi helyzet, hogy az ételszállításra készített papír csomagolóanyagokat a legtöbbször műanyaggal vonják be, hogy azok ne ázzanak át, ami elengedhetetlen például a leves adagolásához. Ezzel tehát ugyanott vagyunk, ahonnan indultunk, a környezetszennyező elviteles dobozoknál.

Sokan hivatkoznak arra is, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a NÉBIH nem engedélyezi a körforgásos ételdobozok használatát. Mert a keresztszennyezésre hivatkozva eleve megtiltották, hogy a vendégek a saját, otthoni, műanyag ételes dobozaikba kérjék az éttermi ételt. Ezzel szemben az a jó hír, hogy a Rakun dobozközösség körültekintően kezdte el működését, folyamatosan egyeztetett az élelmiszerbiztonsági hatósággal. A szerv nemcsak megismerte, hanem kifejezetten támogatja is a Rakun dobozcsererendszerét. Az a véleményük, hogy a saját dobozba való ételadagoláshoz képest ez egy sokkal higiénikusabb, és valóban fenntartható megoldást képviselő rendszer.

Legnépszerűbb cikkeink