Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Ötödik kormányalakítás

Létrehozva:

Régi motorosok és új fiúk egyaránt helyet kaptak Orbán Viktor miniszterelnök ötödik kormányában. Az eddigi csúcsminisztérium, az EMMI is szétesett, de jó hír: Pintér Sándor belügyminiszter nem akar műteni.

Orbán Viktor még nem alakított olyan kormányt, amelyben a belügyi tárcát ne Pintér Sándor vezette volna – és most sincs ez másképp. Igaz, ezúttal a feldarabolt EMMI-ből is sok terület hullott a legrutinosabb kormánytagra: ő felügyeli ezentúl az oktatást és az egészségügyet is. A kormány megalakulását megelőző, parlamenti meghallgatását Pintér mindenkit megnyugtatott: nem akar műtéteket végezni. Kérdés, mennyire elégednek meg ezzel a hozzáállással az egészségügyi szakmai szervezetek, amelyek petícióban kérték a kormányfőt önálló egészségügyi tárca létrehozására – mindhiába.

Biztos kézben a propaganda kiszűrése 

Ha nem is annyira régi motoros, mint Pintér, de ma már elképzelhetetlen Orbán kormány Rogán Antal nélkül. A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán a kormányzati kommunikáció mellett most átvette – épp Pintértől – a polgári titkosszolgálatok felügyeletét. Ezt parlamenti meghallgatásán azzal indokolta, hogy „a következő évtized legnagyobb kihívása az orosz-ukrán háború, a legfontosabb feladat pedig Magyarország szuverenitásának védelme, ennek biztosításáért a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat bevonják a kormányzati központba.”

Rogán azt is elmondta, hogy bővítenék a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok által ellátott feladatok körét, így jelentősen bővül majd a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ feladatköre, és kialakítanak egy nemzeti információs központot is. A titkosszolgálatok egyik kiemelt feladata lesz – a miniszter szerint – a háborús propaganda kiszűrése. Arról azonban nem beszélt, hogy ez érinti-e a jobboldali sajtóban és a közmédiában tetten érhető, orosz propagandaanyagok terjesztését is.

Ugyancsak régi bútordarab Varga Mihály – ő nem dicsekedhet azzal, mint Pintér, hogy örök miniszter, hisz ’98-ban még államtitkárként kezdett. Minthogy több, önálló gazdaságfejlesztéssel foglalkozó tárca is lesz az új kabinetben, Varga feladata az adórendszer működtetésére és a költségvetés kézben tartására szűkül.

Fejlesztést várnak a visszatérőktől

Nagy visszatérő Navracsics Tibor, aki Orbán mellett már szinte minden pozíciót betöltött: volt frakcióvezető, a miniszterelnök helyettese több tárcát is vezetett és az Európai Bizottságba is delegálta a kormányfő. Most is az uniós fejlesztésekért fog felelni – tőle várják, hogy javuljon Brüsszel és Budapest viszonya. De legalább az uniós kasszához újra hozzáférjen a kabinet.

Négy szűk esztendő után Lázár János is visszatér a porondra. Az egykor teljhatalmú kabinetminiszter most a Miniszterelnökségből – amelyet továbbra is Gulyás Gergely irányít majd – kiszakított Építési és Beruházási Minisztériumot vezeti. „Építeni jöttem és nem rombolni” – mondta parlamenti meghallgatásán Lázár. A célja egy olyan országépítési struktúra kialakítása – folytatta –, amely képes új sebességbe kapcsolni az ország építését, hogy hazai és uniós források felhasználásával Magyarország 150 év után végre megoldja a felzárkózás dilemmáját. Elmondta, hatékonyabbá, gyorsabbá és akadálymentessé tenné a beruházások előtt az utat, és azon fog dolgozni, hogy az országban mindent magyar építészek tervezzenek és magyar vállalkozások építsenek. Azt kell elérni tíz év múlva, hogy az országkép ne legyen rosszabb, mint Ausztriában.

Varga Judit pozícióját az igazságügyi tárca élén az sem gyengítette, hogy államtitkára, Völner Pál az elmúlt évtized egyik legnagyobb korrupciós botrányának gyanúsítottja. Az üggyel kapcsolatban az országgyűlési képviselőknek Varga annyit mondott: az ő elsődleges feladata az volt, hogy biztosítsa „a léket kapott hajó vezetését”, az államtitkár meghozta az egyetlen helyes döntést, lemondott, az állam büntetőigényének kizárólagos érvényesítője az ügyészség, amely eljárást indított. Az ő feladata a minisztérium működőképességének biztosítása volt.

A külügy élén sincs változás: Szijjártó Péter továbbra is rendületlenül élvezi Orbán bizalmát, ahogy az agrártárcát vezető Nagy István is. Látszólag ugyanez a helyzet Palkovics Lászlóval is az innovációs tárca élén – valójában azonban ő sok területet vesztett, és az egykori gazdasági csúcsminisztérium ma kénytelen újrapozícionálni magát.

Riválisként ugyanis megjelent Nagy Márton, Matolcsy György jegybankelnök egykori jobbkeze, az MNB alelnöke, akit két éve csábított át Orbán, mint személyes gazdasági tanácsadót. Most a gazdaságfejlesztésért felelős bársonyszéket kapta Nagy. Munkáját eddig sem nélkülözte a kabinet, hisz az elmúlt hónapokban a kormány legfontosabb gazdaságpolitikai lépéseinek hátterét Nagy Márton kommunikálta, annak részleteit is a 46 éves közgazdász és csapata dolgozta ki, így például az szja-visszatérítést, a kamatstopot, és különböző árstopokat. Most még nagyobb ráhatása lesz a folyamatokra.

Érdekes döntés Szalay-Bobrovniczky Kristóf kinevezése honvédelmi miniszternek. A kormányszóvivő férje ugyanis résztulajdonosa annak a cseh repülőgépgyárnak, amelytől épp most készül vadászgépeket vásárolni a honvédelmi minisztérium.

Jolly Joker: az innováció

Az EMMI romjain létrejövő Kulturális és Innovációs Minisztérium vezetésére Csák Jánost kérte fel Orbán Viktor. Ő parlamenti meghallgatásán arról beszélt: fontos, hogy az új minisztérium gondolkodásmódjába is beépüljön a hosszú távú célok látása, képes legyen aktívan reagálni az új problémákra, mint amilyen az elmúlt időszakban a migrációs vagy a koronavírus-járvány volt. Emellett ki kell választani azokat a területeket, amelyeken Magyarország képes proaktívan alakítani a jövőt. Arról is beszélt: az új tárca kialakítása mögött az az elképzelés állt, hogy az emberi élet egy hosszú utazás, amely a családban kezdődik, az iskolában folytatódik, majd egyesek a szakképzésbe, mások egyetemre kerülnek. Később van, akiből tudós lesz, másokból vállalkozó. „Végezetül pedig mindent áthat az innováció” – jelentette ki. Mindebből nem nagy merészség azt a következtetést levonni, hogy még Csáknak sincs fogalma arról, mivel is fog pontosan foglalkozni a tárcája.

És aki nélkül nincs Orbán kormány: Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, a kormányfő örökös helyettese és harcostársa.

Legnépszerűbb cikkeink