Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Jótanácsok a boldog öregedéshez

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Shutterstock

A boldog időskor olyan, akár egy nyugdíjalap: minél korábban kezdjük a befektetést, annál nagyobb lesz a hasznunk.

1938-ban a Harvard orvosi karán forradalmi kutatásba kezdtek: kiválasztottak egy csapat huszonéves fiatalt az egyetemistáik közül, és évtizedekig követték az életútjukat, évente felmérve az életmódjukat, szokásaikat, egészségi állapotukat és a megelégedettségüket. 

A kutatás, ami ma is folytatódik, immár szélesebb körben, kész aranybánya a tudósok számára, akik a boldogság formuláját keresik. Különösen a két véglet, a boldog-egészséges emberek, és a szomorú-betegesek csoportja foglalkoztatja őket, és megfogalmaztak hét tanácsot, amiket követve a skála jobbik, ezekkel szembemenve idővel a rosszabbik végén találhatjuk magunkat. Első a dohányzás: sose szabadott volna rágyújtani, vagy már tegnap le kellett volna szokni, hogy minél több füstmentes évet fektethessünk a boldogságalapunkba. A második az alkohol, mert ez egyenes út a szomorú-beteges életbe, ezért kell kerülni, vagy legalább mértékkel fogyasztani. Harmadik az egészséges testsúly megtartása, ami a kor előrehaladtával egyre nehezebb, ezért is kell kezdettől fogva figyelni rá. Negyedik a mozgás, de nem kell maratonfutásra gondolni, leghatékonyabb módja a napi rendszeres séta. Az ötödik tanács már nagyobb felkészülést igényel: meg kell tanulnunk kezelni az élet dobta nehézségeket. Az érzelmi stabilitásunkon tudatosan dolgozva – akár spirituális segítő, akár terapeuta segítségével – a későbbi kihívásokra is jól válaszolhatunk. A hatodik, hogy sose hagyjunk fel a tanulással, amihez nem kell a Harvardra járnunk, csak legyünk nyitottak az új információkra, ez az agyunkat is fitten tartja. Hetedik pont a kapcsolatépítés, ami a harmonikus párkapcsolattól a barátságaink ápolásán át az új ismeretségek kötéséig terjed. Olyan emberekkel osszuk meg az életünket, akikre számíthatunk, akik támogatnak, és jó társaságot nyújtanak. 

A legjobb eredményt úgy érhetjük el, ha mind a hét tanácsot megfogadjuk, de ha legalább az utolsót szigorúan betartjuk, azzal tesszük a legtöbbet a boldog időskorért. A kutatást vezető Robert Waldinger az Atlantic magazinnak elmondta: “A boldogság bármilyen elemekből felépíthető, de legerősebb téglái a szeretetteljes emberi kapcsolatok.”

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink