Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Se hazai pálya, se néző, se himnusz, se zászló

Létrehozva:

AZ OROSZ LABDARÚGÓ-VÁLOGATOTT JÁTÉKOSAI AZ OROSZORSZÁG-BELGIUM EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ MÉRKŐZÉS ELŐTT 2019. NOVEMBER 15-ÉN SZENTPÉTERVÁRON | FOTÓ: IGOR RUSSAK / NURPHOTO VIA AFP

Az orosz labdarúgó-válogatottaknak és klubcsapatoknak országukon kívül, semleges pályán kell megrendezniük hazai mérkőzéseiket.

Himnusz, zászló sem lesz, üres lelátók viszont igen. Ez már nem az első szankció a sport világában az ukrajnai agresszió miatt.

A pekingi téli olimpiai játékokon a sorozatos doppingügyek miatt már megtapasztalhatták az orosz sportolók, milyen az, ha nem hazájukat, csak egy sportszövetségét képviselhetnek a világversenyeken, miközben győzelmeiket nem köszönti a nemzeti zászló felvonása és a himnusz. Most az orosz labdarúgók is hasonló helyzetbe kerülnek: az Ukrajna orosz megszállása ellen tiltakozó nemzeti szövetségek nyomására lépnie kellett a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnek is.

 

Így sem biztos

A FIFA tehát az Európai Labdarúgó Szövetséggel (UEFA) egyeztetve úgy döntött, hogy az orosz csapatok mérkőzéseit semleges pályán, nézők nélkül kell lejátszani. Az Oroszország megnevezés helyett az Orosz Labdarúgó Szövetség (RFU) kifejezést kell használni, az ország zászlaja nem jelenhet meg a találkozókon és az orosz himnuszt sem szabad lejátszani.

Miután Oroszország lerohanta Ukrajnát, három labdarúgó szövetség, a lengyel, a svéd és a cseh először egy közös közleményben jelezte, hogy Oroszország nem lehet házigazdája az idei világbajnokság márciusi pótselejtezőinek. Később azonban a három szervezet ennél is tovább ment, és kijelentették, hogy ki sem állnak az orosz válogatott ellen. 

A három szövetség azért fordult az UEFA-hoz és a FIFA-hoz, mert az orosz válogatott március 24-én a lengyel csapatot fogadná pótselejtezőn, a párharc győztese pedig öt nappal később a svéd–cseh mérkőzés továbbjutóját látná vendégül a részvételért.

Anglia – bár nincs tervezett mérkőzése az oroszok ellen – csatlakozott ehhez a három országhoz, és bejelentette, hogy nem hajlandó az orosz válogatottal játszani.

Természetesen a FIFA döntése csak a mérkőzések megrendezéséről szól, az továbbra is kétséges, hogy sor kerül a pótselejtezőkre, mert ahhoz az is kell, hogy az orosz válogatott ellen pályára lépjenek ellenfelei, ami a jelenlegi helyzetben nem valószínű.

 

Az aszfalton is

Pénteken a Formula-1-es autós gyorsasági világbajnokság szervezői is bejelentették, hogy a „jelenlegi körülmények között lehetetlen” megrendezni idén szeptemberben az Orosz Nagydíjat Szocsiban.

A szakág vezetése közleményében emlékeztetett, hogy a versenysorozat világszerte számos országba látogat el, „azzal a pozitív szándékkal, hogy egyesítse az embereket és a nemzeteket”.

„Szomorúan figyeljük az Ukrajnában zajló eseményeket és reménykedünk a jelenlegi helyzet gyors és békés rendezésében” – olvasható a hivatalos közleményben, amely szerint csütörtök este a Nemzetközi Automobil Szövetség, Formula-1 vezetői és a csapatok képviselői állapodtak meg, hogy a mostani helyzetben nem kerülhet sor a szeptember 25-re kiírt versenyre.

 

Sportolói kezdeményezés

Természetesen a FIFA-hoz hasonlóan a FIA döntése sem szövetségi kezdeményezésből indult. A Formula-1 négyszeres világbajnoka, Sebastian Vettel a döntést megelőzően már kijelentette, hogy nem akar rajthoz állni az Orosz Nagydíjon.

„Ma reggel ezekre a sokkoló hírekre ébredtem, szörnyű látni, ami történik” – mondta a csütörtöki tesztelésen az Aston Martin 34 éves német pilótája. „Az a véleményem, hogy az idei oroszországi versenyre nem kellene elmennem, és nem is fogok. Sajnálom az ártatlanokat, akik életüket vesztik értelmetlen okokból és egy nagyon furcsa, őrült országvezetés miatt”.

„Biztos vagyok abban, hogy ez egy olyan téma, amiről még beszélni fogunk, de személy szerint engem letaglóz és szomorúvá tesz, amit látok. Meglátjuk, hogy mi történik még a továbbiakban, de én már meghoztam a saját döntésemet” – jelentette ki Vettel.

 

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink