Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Donald Trump NATO-tagállamok megtámadását javasolja Oroszországnak

Létrehozva:

Donald Trump bátorítaná Oroszországot, hogy támadja meg a nem fizető NATO-tagországokat.

Donald Trump volt amerikai elnök egy szombati eseményen azzal kampányolt, hogy „ösztönözni” fogja Oroszországot, hogy támadjon meg minden olyan NATO-tagállamot, amely a nyugati katonai szövetség részeként nem fizeti számláit – írja a BBC nyomán a 444.

Donald Trump, aki jelenleg is a legesélyesebb republikánus elnökjelölt-aspiráns, beszédében azt állította, hogy egy NATO-találkozón az egyik tagállam vezetőjével (nem mondta meg, kiről van szó) közölte: az USA az ő elnökségével nem véd meg olyan országokat, akik nem fizetnek eleget, és bátorítani fogja Oroszországot, hogy „azt csináljon, amit csak akar”.

Donald Trump anekdotája úgy szólt: az egyik nagy ország elnöke felállt és azt kérdezte tőle, „Uram, ha nem fizetünk, és Oroszország megtámad, ön megvéd minket?” Mire állítása szerint azt válaszolta:

„Nem fizettek, késlekedtek? Nem, akkor nem foglak megvédeni… Fizetni kell. Ki kell fizetned a számláidat.”

A NATO tagországai kötelezettséget vállalnak, hogy megvédjenek minden olyan országot, amely a szövetség része, és amelyet támadás ér.

A Fehér Ház reagált Donald Trump kijelentéseire: „elborzasztónak és megdöbbentőnek” nevezték a volt elnök szavait.

Donald Trump vesszőparipája

Donald Trump előszeretettel lovagol azon, ki mennyit fizet be: 2014-ben, miután Oroszország annektálta a Krím-félszigetet, a NATO tagállamai megállapodtak abban, hogy 2024-re GDP-jük 2 százalékát védelmi kiadásokra fordítják. Trump már 2016-os kampányában is azzal fenyegetőzött, hogy az USA csak azokat az országokat védi meg esetleges megtámadásuk esetén, akik teljesítik ezt a 2 százalékos célkitűzést. 2022-ben 31 NATO-tagállamból hét teljesítette ezt a célkitűzést, ám miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, más országok – köztük hazánk – is elkezdték felpörgetni védelmi kiadásaikat.

Donald Trump nem először hangsúlyozza, hogy radikálisan mást gondol Oroszország Ukrajna elleni harcáról, mint Joe Biden jelenlegi elnök. Egy ízben azt ígérte, hogy 24 óra alatt leállítaná az Ukrajnában zajló háborút. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) biztonságpolitikai szakértője úgy kommentálta Donald Trump kijelentését, hogy „Ezt a háborút senki nem tudja megállítani 24 óra alatt, még maga az orosz elnök sem.”

(Kiemelt képünk: Donald Trump amerikai elnök (b) sajtóértekezletet tart a washingtoni Fehér Házban 2020. november 24-én, miután a 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 400 pontos emelkedés után a történelem során először átlépte a 30 ezer pontot. Jobbról Mike Pence alelnök. MTI/EPA/Pool/Kevin Dietsch)

Legnépszerűbb cikkeink