Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A Fehér Ház üdvözölte hétfőn két izraeli túsz kiszabadítását a Gázai övezetben

Létrehozva:

A katonai művelet során két izraeli túsz nyerte vissza szabadságát Rafah városban, ugyanakkor az Egyesült Államok közölte, hogy nem támogat offenzívát, amíg a civilek biztonsága nem garantált. John Kirby, az amerikai elnök hivatalának nemzetbiztonsági szóvivője hétfői sajtóértekezletén kijelentette: az amerikai kormányzat továbbra is dolgozik azon, hogy a többi, még a Hamász fogságában lévő túsz kiszabaduljon, és megismételte a Fehér Ház korábbi közlését, miszerint zajlanak az egyeztetések. Az illetékes kijelentette, nem tudja megerősíteni a számokat, miszerint a túszok érdekében végrehajtott művelet során három további izraeli fogoly életét veszítette és mintegy 100 palesztin is meghal. Azt mondta, hogy az izraeli műveletek során a civil áldozatok „megfelelő száma, a nulla”.

Az amerikai kormány nem tudja, hogy élnek-e még az izraeli túszok

Kérdésre válaszolva John Kirby elismerte, hogy az amerikai kormánynak nincsenek pontos információi az október 7-én elhurcolt túszok sorsáról, tartózkodási helyéről, állapotáról, és azt is elképzelhetőnek nevezte, hogy többen már nincsenek életben, köztük amerikai állampolgárok. A Nemzetbiztonsági Tanács kommunikációs koordinátora azt is kifejtette, hogy Rafah városában vannak legitim célpontok, miután a Hamász emberei az izraeli hadműveletek elől szintén a palesztin terület déli része felé húzódtak. A fehér házi illetékes arra a kérdésre, hogy az Egyesült Államok dönthet-e úgy, hogy az izraeli műveletek módjától, és a palesztin áldozatok számától teszi függővé Izrael további támogatását, azt válaszolta: Izraelnek joga van megvédenie magát, és ebben az Egyesült Államok támogatja.

A külügyminisztérium szóvivője hétfői sajtóértekezletén azt mondta, az eddig végrehajtott izraeli katonai csapások Rafah városban még nem jelzik egy átfogó izraeli művelet kezdetét, amit az Egyesült Államok csak feltételekkel támogat. Matthew Miller megerősítette, hogy az Egyesült Államok ellenzi az offenzívát a Gázai övezet déli részén, amíg nincs világos terv az ott tartózkodó civilek védelmére.

A külügyi szóvivő egyben sürgős vizsgálatot követelt Izraeltől egy 5 éves palesztin gyerek halála miatt, akinek a holttestét a hétvégén Gáza városában egy autóban találták meg. Hozzátette, hogy a vizsgálat eredményéről belátható időn belül tájékoztatást vár az amerikai kormányzat a felelősök elszámoltatására vonatkozó megállapításokkal.

Az amerikai médiának nyilatkozó további illetékesek ugyanakkor azt mondták hétfőn, hogy az adminisztrációt aggodalommal tölti el a Rafah-ban végrehajtott izraeli katonai művelet során meghalt palesztinok száma.

(Kiemelt képünkön: Füst gomolyog az izraeli bombázás során Rafah felett a Gázai övezet déli részén 2024. február 13-án, az Izrael és a Hamász palesztin fegyveres csoport között zajló konfliktus közepette. A Gázai övezet déli részén fekvő Rafah városára 2024. február 12-én mért izraeli légicsapások sorozata 52 ember halálát okozta – közölte a Hamász vezette terület egészségügyi minisztériuma. A csapások 14 házat és három mecsetet értek Rafah különböző részein – közölte a Hamász-kormány. Fotó: MOHAMMED ABED / AFP)

Legnépszerűbb cikkeink