Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Novák Katalin Davosban: Oroszország nem győzhet!

Létrehozva:

Nagyon fontos, hogy elkerüljünk egy harmadik világháborút és megakadályozzuk a konfliktus eszkalációját – jelentette ki Novák Katalin köztársasági elnök szerdán délelőtt a davosi Világgazdasági Fórum egyik panelbeszélgetésén.

Novák Katalin a beszélgetés moderátorának arra a kérdésére, hogy folytatni kell-e Ukrajna uniós támogatását, kiemelte: Ukrajnát továbbra is támogatni kell Oroszországgal szemben, és Magyarország a jövőben is ezt fogja tenni.

A NATO és az Európai Unió pillanatnyilag nem áll háborúban, és el kell kerülni azt, hogy katonailag bevonódjunk a konfliktusba. Nagyon fontos megőrizni azt, hogy békés és biztonságos országban élhessünk – hangsúlyozta az államfő.

Arra a kérdésre, hogy Ukrajna megnyerheti-e ezt a háborút és szükséges-e az ukrán győzelem Európa biztonságának fenntartásához, Novák Katalin azt mondta:

Oroszország nem győzhet.

A magyar államfő azt mondta: mindig is világossá tette, hogy el kell ítélni az orosz agressziót és egyértelművé kell tenni, melyik fél az agresszor és melyik az, amelyiket megtámadták.

„Nyilvánvaló, hogy Oroszország átlépte a Rubikont”

– fogalmazott Novák Katalin.

Hozzátette, hogy Magyarországot – földrajzi elhelyezkedése és az Ukrajna területén élő magyar kisebbség miatt – nemcsak közvetve, de közvetlenül is sújtja az orosz agresszió.

A háború és az agresszió soha nem lehet megoldás – hangoztatta, kiemelve, hogy Ukrajna béketervet tett le az asztalra, ehhez Magyarország is csatlakozott, és azon kell dolgozni, hogy létrejöhessen a béke.

(Kiemelt képünkön: (balról) Szvjatlana Csihanouskaja fehérorosz ellenzéki vezető, Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter, a Financial Times szerkesztője, Roula Khalaf, Andrzej Duda lengyel elnök, Novák Katalin magyar elnök és Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök a davosi Világgazdasági Fórum (WEF) ülésén 2024. január 17-én. Fotó: Fabrice COFFRINI / AFP)

Legnépszerűbb cikkeink