Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Fehéroroszország is támadhat

Létrehozva:

LUKASENKA AZ OROSZ-FEHÉROROSZ KÖZÖS HADGYAKORLATON, 2022. FEBRUÁR 17-ÉN | FOTÓ: BELARUSZ ELNÖKI SAJTÓSZOLGÁLAT / EPA-MTI

Az ukrán titkosszolgálatok szerint Fehéroroszország kész „direktbe beavatkozni” Oroszország mellett az Ukrajna elleni offenzívába.

Mindezt amellett, „hogy megengedi az oroszoknak, hogy használják a területét, és átlépjék a határt” – legalábbis így ismertette a helyzetet egy ukrán tisztségviselő a CNN hírtelevízióban. Egy másik kormányközeli ukrán forrás szerint a Biden-adminisztráció azt közölte Kijevvel, hogy Fehéroroszország arra készül, hogy behatoljon Ukrajnába. 

Egyes híradások szerint vasárnap rakétákat lőttek ki Fehéroroszországból az ukrán területre. Más jelek is vannak a háborús készülődésre: a fehérorosz különleges egységek repülőgépekre kezdtek felpakolni, mintha nagyobb támadásra készülnének. Ezt az ukrán hírszerzés közölte, a maradék fehérorosz ellenzéki média pedig arra figyelmeztetett, hogy Lukasenka elnök kész támadást indítani Ukrajna ellen. 

Fehéroroszország Oroszország szövetségese, és eddig az orosz csapatok indítópontjaként használták Ukrajna felé. Fehéroroszország korábban közölte álláspontját az invázióról: Lukasenka a múlt héten azt mondta, hogy a fehérorosz csapatok csatlakozhatnak az invázióhoz, „ha szükségessé válik”. „A csapataink semmilyen módon nem vesznek részt ebben a műveletben. Itt nem fogjuk igazolni magunkat a konfliktusban való részvételünk vagy nem részvételünk miatt. Még egyszer megismétlem. Csapataink nincsenek ott, de ha szükségessé válik, ha Fehéroroszországnak és Oroszországnak szüksége van rájuk, ott lesznek” – mondta Lukasenka a Belta állami hírügynökség YouTube-csatornáján.

Legnépszerűbb cikkeink