Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Kijev felkészült az ostromra

Létrehozva:

A polgári védelmi erők egyik tagja őrt áll egy ellenőrzőponton Kijevben 2022. február 26-án. | Fotó: MTI/AP / Emilio Morenatti

A másfél napos kijárási tilalom meglátszik az ukrán fővároson: barikádok tömege várja az ostromlókat. Exkluzív helyszíni beszámoló Kijevből.

Bár a másfél napos, szombat délutántól hétfő reggelig tartó kijárási tilalomnak vége, a városban nagyon kevesen merészkednek az utcára – számolt be az ukrán fővárosban tapasztaltakról Makai József, a 168 óra főszerkesztője.

A főváros vezetése helyi idő szerint szombat délután 5 órától hétfő reggel 8 óráig rendelt el kijárási tilalmat. Mindezt azzal tetézték, hogy közölték: aki megszegi a rendeletet, azt automatikusan orosz kollaboránsnak tekintik.

Másfél nap alatt a város igyekezett felkészülni az orosz hadsereg totális ostromára. Mindeddig inkább felderítő jellegű harcérintkezés volt a felek között, vagyis az orosz csapatok a külvárosból szórványosan betörtek a városba, de rövid összecsapás után egyből vissza is vonultak. Ezzel párhuzamosan éjszakánként rakétákkal lőtték a város stratégiai pontjait.

Vasárnap éjjel érkezett a hír: mintegy 5 kilométer hosszú, orosz katonai konvoj tart Kijev felé – elsősorban a szárazföldi támadást segítő felszereléssel és haderővel. Az erősítést azonban hétfő hajnalban még nem vetette be az orosz parancsnokság.

A boltok továbbra sincsenek nyitva – mondta Makai József. – Ha véletlenül talál is az ember egy üzletet, ami ideig-óráig kinyit, érdemi árukészlet már nincs benne.

Erről számolt be Kijev vezetése is, amikor közölték: bár folyóvíz és áram még van a városban, humanitárius katasztrófa küszöbén áll az ukrán főváros.

Az ostromra felkészülve a barikádoknak szánják a főszerepet – mondta Makai. – A legkülönbözőbb egyenruhás katonák mellett immár meghatározó látvány a karszalagos, fegyveres civileké is, akiket a helyi rendőrség és katonaság látott el hadifelszereléssel.

Legnépszerűbb cikkeink