Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Kiemelt hírek

Népirtást emlegetnek a világ vezetői

Létrehozva:

AZONOSÍTÁSRA VÁRÓ HOLTTESTEK BUCSA TEMETŐJÉBEN 2022. ÁPRILIS 6-ÁN | FOTÓ: RONALDO SCHEMIDT – AFP

Lengyelország és Nagy-Britannia is szigorít Oroszországgal szemben, újabb szankciókat vezetnek be. Az ukrajnai háborúban az oroszok egyre inkább a keleti frontra koncentrálnak.

→ Nehéz tagadni, hogy Ukrajnában népirtás zajlik – mondta a lengyel államfő, Andrzej Duda a CNN-en. Szerinte az oroszok olyan bűnöket követnek el, melyek megfelelnek a népirtás feltételeinek. Hozzátette, hogy a nácítlanítással Moszkva hamis ürügyet hozott létre a népirtáshoz. Boris Johnson brit miniszterelnök szerint nem állnak messze a népirtástól azok az atrocitások, amelyeket az orosz fegyveres erők követtek el az ukrajnai Bucsa településen.

→ A teljes orosz vezetés háborús bűnösökből áll – jelentette ki Volodimir Zelenszkij a Habertürk török televíziónak adott interjújában. „Nemcsak egy ember felelős” – mondta Zelenszkij Vlagyimir Putyin orosz államfőre utalva.

→ Miután az orosz erők elvonultak Kijev térségéből, a harcok Ukrajna keleti részére, Luhanszk, Donyeck és Harkiv megyékre összpontosulnak. Oleh Szinyehubov, a kelet-ukrajnai Harkiv kormányzója arról adott hírt, hogy a megye területén található Izjum evakuálásában nem tudnak támogatást nyújtani, és humanitárius segítséget sem tudnak küldeni az ukrán hatóságok, mert a város teljesen orosz ellenőrzés alá került. Az ukrajnai Harkiv megyében található üzemanyagbázis és fegyverszállítmány megsemmisítéséről számolt be ki Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

→ Szerdán 4892 embert sikerült kimenekíteni orosz csapatok által ostromlott ukrajnai városokból – közölte Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes.

→ Az Egyesült Államok egyelőre nem tapasztalja annak jelét, hogy Oroszország vegyi-, vagy biológiai fegyverrel akarna támadást végrehajtani Ukrajna területén közölte John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője. Arról sincsenek értesüléseik, hogy ilyen fegyvereket szállítanának Ukrajnába. A szóvivő azt is elmondta, hogy további Javelin típusú páncéltörő rakétákkal és Switchblade típusú harci drónokkal segítenék az ukrán kormányerőket.

→ Jelentős újabb szankciókat léptetett érvénybe Oroszország ellen szerdán a brit kormány, válaszul azokra az értesülésekre, amelyek szerint az orosz fegyveres erők civilek ellen követtek el atrocitásokat Ukrajnában. Befagyasztották a legnagyobb orosz pénzintézet, a Sberbank nagy-britanniai vagyoneszközeit és megtiltották az orosz gazdaságba irányuló brit befektetéseket.

→ A NATO-nak hosszan tartó szembenállásra kell felkészülnie az Ukrajna ellen háborút folytató Oroszországgal, ehhez a szankciók fenntartására, valamint a védelem megerősítésére van szükség – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

→ Litvánia fővárosában, Vilniusban szerdán vérpirosra festettek egy kis tavat az orosz nagykövetség közvetlen közelében, tiltakozásul az ukrajnai háború ellen.

MTI / Telex / PH

Legnépszerűbb cikkeink