Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Még egy mandátum a Fidesznek

Létrehozva:

Megkezdik a levélszavazatok feldolgozását az NVI munkatársai a Nemzeti Választási Iroda (NVI) budapesti székházában az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, a szavazóhelyiségek zárása után 2022. április 3-án. | Fotó: MTI / Soós Lajos

Eggyel több mandátumot hoztak be csütörtök reggelre a Fidesz–KDNP országos listájára a levélszavazatok. Levélben a magyarországi lakcímmel nem rendelkező, határon túli állampolgárok szavazhattak.

Eggyel több szavazatot szerzett országos listán a Fidesz–KDNP a határon túli levélszavazatok összeszámlálásának eredményeként csütörtök reggelre, derült ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adataiból. Így a Fidesz-KDNP mandátumainak száma 136-ra nőtt, egyet az egyesült ellenzéktől vett át. A DK–Jobbik–LMP–MSZP–Momentum–Párbeszéd szövetségének így 55 mandátuma van. A Parlamentbe még bejutó Mi Hazánk Mozgalom madátumainak száma nem változott.

Az NVI vasárnap kezdte meg a levélben érkezett szavazatok számlálását. A határon túli magyarok által leadott levélszavazatokat az országos listás mandátumok szétosztásánál veszik figyelembe. A Nemzeti Választási Iroda folyamatosan ellenőrzi a visszaérkezett levélszavazatok azonosító nyilatkozatait és számlálja össze az érvényes nyilatkozatokhoz tartozó szavazatokat, így az országos listás mandátumok megoszlása az egyes pártlisták között még változhat.

Az NVI csütörtök reggelig 161 548 érvényes levélszavazatot számolt össze, ebből 151 279-et kapott a Fidesz–KDNP pártszövetség, míg DK–Jobbik–LMP–MSZP–Momentum–Párbeszéd 7 006-ot, a Mi Hazánk Mozgalom pedig 1 705-öt. Az NVI-hez összesen több mint 316 ezer levélszavazat érkezett. Postán több mint 36 ezret küldtek, a külképviseleteken 278 ezret adtak le, míg a magyarországi országgyűlési egyéni választókerületek székhelye szerinti választási irodákban 1500-at. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhattak, az NVI 456 129 választópolgárt vett fel a levélben szavazók névjegyzékébe.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink