Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Lezárult a szavazatszámlálás

Létrehozva:

Urnanyitás és szavazatszámlálás az országgyűlési választásokon és a népszavazáson Budapesten, 2022. április 3-án. | Fotó: Palágyi Barbara / 168.hu

Minden szavazatot megszámolt a Nemzeti Választási Iroda, megszületett a hivatalos végeredmény: marad a Fidesz-KDNP kétharmad. 

A levélben szavazók voksainak összeszámlálása egyetlen választókerületben változtatta meg a meglévő sorrendet: a főváros 16. kerületében, a budapesti 13. szavazókörben az ellenzéki Vajda Zoltán megelőzte a kormánypárti Szatmáry Kristófot, aki listáról így is bejut a parlamentbe. A főváros 18 választókerületéből 17-ben az ellenzéki összefogás nyert, és csak a 17. kerületben lett kormánypárti az egyéni választókerület nyertese. Ugyanakkor a 88 vidéki körzetben a Fidesz-KDNP 86-ban szerezte meg az egyéni mandátumokat.

A 106 egyéni választókerületből 87-ben a Fidesz-KDNP pártszövetség jelöltje nyert, 19-ben pedig a DK-Jobbik-LMP-MSZP-Momentum-Párbeszéd szövetség jelöltje szerzett mandátumot. Országos listáról a Fidesz-KDNP 48, a DK-Jobbik-LMP-MSZP-Momentum-Párbeszéd szövetség 38, a Mi Hazánk Mozgalom 6 képviselőt küldhet az Országgyűlésbe. A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata egy kedvezményes mandátumhoz jutott. A 199 fős Országgyűlésben így a Fidesz-KDNP-nek összesen 135, a DK-Jobbik-LMP-MSZP-Momentum-Párbeszéd szövetségnek 57, a Mi Hazánknak 6, a német önkormányzatnak 1 képviselője lesz. A Mi Hazánk Mozgalom a beérkező levélszavazatok által a korábbi 7-ből végül elvesztett egy mandátumot, amely a Fideszhez került.

A parlamenti választásokon az a választópolgár, aki nem a lakóhelyén tartózkodott, másik magyarországi településen vagy külképviseleten adhatta le voksát. Mivel ezek a választók is a saját lakóhelyük szerinti képviselőkre szavaztak, voksaikat el kellett juttatni a választók lakóhelye szerinti választókerület meghatározott szavazókörébe. A voksokat tartalmazó urnákat előbb az NVI-be szállították, ahol a 106 egyéni választókerület szerint csoportosították azokat.

A nem Magyarország területén tartózkodó választók a 145 külképviselet egyikén adták le szavazatukat, szintén a lakóhelyük szerinti választókerület jelöltjeire. Ezeket a voksokat csütörtök délutánig Magyarországra szállították, és az NVI ezeket is szétválogatta, ugyancsak egyéni választókerületek szerint. A választókerületenként összeválogatott szavazatokat péntektől vehették át az egyéni választókerületi irodák, majd a helyszínen a korábban kijelölt, még nem összesített szavazókör voksai közé keverve számolták meg azokat, így biztosítva a a szavazatok titkosságát. A szavazatszámláló bizottságok ezt követően állapították meg a parlamenti választás szavazóköri eredményét, amelyet az oldalán tett közzé a Nemzeti Választási Iroda.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink