Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Majdnem háromszázezer szavazat hiányzik még

Létrehozva:

Urnazárás és -bontás a Magonc Óvodában Budapest 5. számú választókerületben 2022. április 3-án, az országgyűlési választás napján. | Fotó: Karancsi Rudolf

Még legfeljebb 293 ezer, magyarországi lakóhellyel rendelkező választó szavazatát nem számolták meg a szavazatszámláló bizottságok. Ez a szám az átjelentkezéssel szavazók, a külképviseleteken voksolók és azok szavazataiból áll, akik olyan szavazókörben szavaznak, ahová ezeket a voksokat még „várják”.

Az országgyűlési képviselők választásán és a népszavazáson számos választópolgár nem lakóhelyén, hanem más magyarországi településen vagy a 145 külképviselet egyikén a lakóhelye szerinti választókerület jelöltjeire szavazott. Az ő szavazataikat vissza kell juttatni a megfelelő választókerületbe.

A szavazókörök vasárnap esti bezárása után a 10 243 szavazókör többségében összeszámolták a szavazatokat. Mind a 106 egyéni választókerületben van azonban egy szavazókör, amelyben nem számoltak még, ezek a szavazókörök ugyanis várják a külképviseleti és átjelentkezéssel szavazók voksait. Ezekben a szavazókörökben leragasztották az urnák nyílását, és a helyi választási irodába szállították azokat, ahol biztonságos helyen őrzik őket.

Az átjelentkezéssel szavazóknak zöld borítékba kellett tenniük a szavazatukat vasárnap, ezek a borítékok a Nemzeti Választási Irodához (NVI) kerültek még hétfőn. A külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnáknak csütörtök éjfélig kell megérkezniük az NVI-hez.

A www.valasztas.hu oldal közzétette a megszámlálandó szavazatok lehetséges maximumát a külképviseleti szavazatok és átjelentkezettek szavazatainak megszámlálására kijelölt szavazókörökben. Eszerint az „utazó” szavazatokra váró 106 szavazókörbe összesen legfeljebb 293 087 szavazatot várnak: ez a szavazókörben leadott voksokból, a külképviseleti névjegyzékben lévők és az átjelentkezett választópolgárok szavazataiból áll össze.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink