Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Megint Gyurcsány lehet Orbán fő kihívója

Létrehozva:

Fotó: Pesti Hírlap archív

Pék Szabolcs, az Iránytű Intézet elemzője szerint a háború nagyban hozzájárult a választás eredményéhez, felborította az előzetes esélyeket, de talán ekkora Fidesz-győzelmet senki sem látott előre. Az elemzőt a vasárnapi eredményekről, az ellenzék jövőjéről és a Mi Hazánk parlamentbe jutásának okairól kérdeztük.

„A háborúknál ez egy szociálpszichológiai hatás, hogy inkább erős, kipróbált, stabil vezetésre bízzák rá az országot, nem egy sokpárti, kipróbálatlan koalícióra, ez részben egy természetes emberi reakció” – mondta Pék Szabolcs, aki szerint ennél „izmosabb” szereplésre számítottak jó néhány ellenzéki körzetben, például Mellár Tamáséban vagy Arató Gergelyében. Ezeknél sima ellenzéki győzelmet prognosztizáltak a közvélemény-kutatók, ehhez képest azt lehet látni, hogy nagyon szoros lett az eredmény.

A politológus úgy látja, hogy a Mi Hazánk teljesítménye részben a sok Jobbik-árvának köszönhető, akik erre az összefogásra már csak Gyurcsány Ferenc személye miatt sem akartak szavazni. Elmondása szerint az egyéni választókerületi mérésekben is lehetett látni, hogy a Jobbik korábbi támogatói a Fideszt vagy a Mi Hazánkot választják. „Úgy néz ki, hogy az oltásellenesség is működött, és bár feloldották a korlátozásokat, sok embernél így is betalálhatott az oltás- és korlátozásellenes retorika” – vélekedett az Iránytű munkatársa.

Márki-Zay Péter nemcsak miniszterelnök-jelöltként veszítette el a választást, hanem egyéni választókerületi jelöltként is (Csongrád 4). A szakértő szerint ennek az az oka, hogy Lázár János nagyon erősen koncentrálhatott a kerületére, ellentétben a miniszterelnök-jelölttel, akinek az energiáját az országos kampány foglalta le, és nem a helyi ügyek. Lázár csaknem 13 százalékkal több szavazatot szerzett, mint ellenfele. „Ezt az eredményt a mi mérésünk is alátámasztotta, pontosan tíz százalék előnyt mértünk Lázárnak” – mondta Pék.

Az ellenzék jövőjéről úgy nyilatkozott, hogy szétesés várható, mivel a kudarcnak sosincs gazdája, továbbá Márki-Zay Pétertől el fognak szigetelődni a pártok. „A kisebb pártok hosszabb távon eltűnhetnek, mert se az LMP, se az MSZP, se a Párbeszéd nem jutott volna be az összefogás nélkül. Egy-két politikusuk túlélhet egy parlamenti ciklust, de hosszútávon a Demokratikus Koalíció és a Jobbik marad meg jelentős ellenzéki pártként. Szinte visszaáll az Orbán-Gyurcsány ellentétpár a magyar politikában, nyilván jelentősen eltolt erőviszonyok mellett, a Fidesznek majdnem háromszor akkora a támogatottsága, mint a DK-nak. Most újra Gyurcsány Ferenc lesz Orbán Viktor fő kihívója a parlamentben” – mondta a politológus, aki szerint a két legnagyobb ellenzéki párt mellett még a Momentumnak van valamennyi esélye politikai tőkét kovácsolni a parlamenti munka során.

„Ez zsinórban már a negyedik vereség, ami az ellenzéki térfélen sok pártot és politikust fog politikai értelemben halálra ítélni” – összegezte Pék Szabolcs.

 

Németh Anna

Legnépszerűbb cikkeink