Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Kiemelt hírek

Buborékba zárják az olimpikonokat

Létrehozva:

Fotó: Koki Kataoka / The Yomiuri Shimbun via AFP

A tokióinál is szigorúbb intézkedéseket tartalmaz a 2022-es, pekingi téli olimpiára vonatkozó koronavírus-szabályzat, melyet a szervezők hétfőn tettek közzé.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) már szeptemberben jelezte, hogy teljes mértékben tiszteletben tartja a szervezők koronavírus-járvány miatt meghozott rendelkezéseit, melyek már akkor nyilvánosságra kerültek, most pedig hivatalosan is belefoglalták az ezeket összegző kézikönyvbe – emlékeztet az MTI.

Eszerint minden akkreditált személynek, így a sportolóknak, a hivatalos kísérőknek, a média képviselőinek és a játékokat segítő személyzetnek is kötelező lesz a napi tesztelés és a maszkviselés. Az oltás ugyan nem kötelező, de beutazáskor más szabályok vonatkoznak az oltott és az oltatlan érkezőkre, ugyanis akik nem védettek, azoknak 21 napra karanténba kell vonulniuk Pekingben. A külföldieknek legkevesebb két héttel Kínába érkezésük előtt be kell adatniuk a koronavírus elleni védőoltást, hogy ezt elkerüljék, ezért több nemzet olimpiai bizottsága is kötelezővé tette az oltást a sportolói számára.

Aki teljesen oltott, Pekingbe érkezésekor „buborékba” azaz zárt rendszerbe kerül, amely lefedi az összes olimpiai területet, beleértve a szállást, az utazást, a verseny- és edzéshelyszíneket, az étkezést, a megnyitó és a záró ünnepséget. A zárt körben a résztvevők csak az olimpiával kapcsolatos helyszínek között mozoghatnak edzések, versenyek és munka céljából. Egy külön az ötkarikás játékokra szánt szállítási, utaztatási rendszert vezetnek be. A zárt buborék január 23-án áll fel és a paralimpia végéig, március 13-ig működik.

A pekingi szervezők súlyos szankciókat alkalmazhatnak a szabályszegőkkel szemben, ilyen lehet a pénzbírság vagy akár az akkreditáció visszavonása is. A sportolóknak – a nyári játékokhoz hasonlóan – a versenyt követő 48 órán belül el kell hagyniuk az országot.

Az már korábban eldőlt, hogy a pandémia miatt külföldi szurkolók nem lehetnek majd ott a létesítményekben, jegyeket kizárólag a kínai anyaországban lakóknak értékesítenek.

A jövő évi, pekingi játékokat február 4. és 20., míg a téli paralimpiát március 4. és 13. között rendezik.

Legnépszerűbb cikkeink