Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Korlátozzák az utánvétes fizetést a webáruházak

Létrehozva:

Rengeteg veszteséget okoz a webáruházaknak, hogy az utánvéttel, vagyis utólagos fizetéssel megrendelt csomagok egy részét nem veszik át a címzettek. Korlátozzák az utánvétes fizetés lehetőségét – tudta meg az Infostart.

„A gond igazából ott kezdődik, amikor a fogyasztó semmilyen tájékoztatást nem küld arról, hogy nem szándékozik átvenni a csomagot, miközben a webáruházak kilencven-egynéhány százaléka pontosan értesíti a fogyasztót” – magyarázta az InfoRádióban Zabari István, az E-Commerce Hungary alelnöke. Zabari István arról beszélt, hogy ilyenkor a webáruháznak kell kifizetnie az oda- és visszaszállítás díját, illetve a csomagolási költséget, ami nettó 3-4 ezer forint is lehet a munkaerődíjjal együtt. A probléma az utánvétes vásárlások 1-5 százalékát érinti – írja az Infostart.

„Az Utánvét Ellenőr nevű program azonban jelentősen csökkentheti a kereskedők kockázatait” – hívta fel a figyelmet az e-kereskedelmi szektor szereplőinek érdekeit képviselő szervezet alelnöke. „A notórius át nem vevők nem élvezhetik a kereskedő kvázi megelőlegezett bizalmát, vagyis csak előreutalással vásárolhatnak mindaddig, amíg a vásárlásaik alapján pozitív visszajelzések nem érkeznek róluk” – tette hozzá.  Jelenleg már 1300 webáruházban működik a szoftver.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

Legnépszerűbb cikkeink