Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Negyvenezren tüntettek Bécsben a korlátozások és a kötelező oltás ellen

Létrehozva:

Fotó: Joe Klamar / AFP

Február elsejétől kötelezővé teszik a koronavírus elleni védőoltást Ausztriában, hétfőtől ismét lezárások lesznek.

Bár szombatra már régebb óta szervezett demonstrációt a szélsőjobboldali FPÖ, az újabb  bejelentések hatására több tízezer ember ment az utcára szombaton Bécsben.

A tüntetők – akik a rendőrség becslései szerint nagyjából negyvenezren lehettek – három helyszínen melegítettek, végül mind a belvárosi Heldenplatzra vonultak, majd ezután egyesülve mentek egy kört a Ringen, majd ismét a Heldenplatzon folytatták a tüntetést a résztvevők, akik között szélsőjobboldali és focihuligán csoportok is voltak az ORF tudósítása szerint. A többnyire maszk nélkül vonuló tüntetők többsége békés volt, de sajtóhírek szerint egyikük megpróbálta elvenni egy rendőr pisztolyát, illetve pár ponton könnygázt is be kellett vetni – számolt be az Azonnali. Az Index jelentése  szerint a demonstráción újnácik is felbukkantak. Egy színes bőrű nőt és egy fejfedőt viselő társát inzultus ért: körbevették őket, majd náci karlendítés és heil Hitler kiáltás után mindkettőjüket leköpték a szélsőjobbos huligánok.

A rendőröket megdobálták, akik erre több embert le is tartóztattak.

A tüntetők között többen a járványügyi intézkedések szigorításáról, illetve a kötelező oltásról hozott döntéseket a holokauszthoz hasonlították és sárga csillagot viseltek, amibe az „oltatlan” szót írták.

Az FPÖ (Szabadságpárt) elnöke, Herbert Kickl nem tudott személyesen megjelenni, mivel pár nappal korábban elkapta a koronavírust.

Ezért tőle csak egy videót tudtak bemutatni, amelyen arról beszélt, hogy ez a tüntetés a totalitárius intézkedések ellen szólt, és erős, de békés jelzést küldtek a szabadság védelmében a türkiz-zöld (avagy a kormányzó néppárti-zöld) „koronadiktatúra” ellenében. A tüntetésen szerte az országból vettek részt emberek, sőt még Németországból is érkeztek felvonulók.

Legnépszerűbb cikkeink