Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Szigorú szabályok mellett, de lesz síszezon Ausztriában

Létrehozva:

Sípálya és étterem Ischglben | Fotó: AFP / Antoine Lorgnier

A turizmusért felelős osztrák miniszter, Elisabeth Köstinger bejelentést tett.

A miniszter hangsúlyozta, a belföldi turisztikai ágazatnak idén nem kell attól tartania, hogy az osztrák síparadicsomok zárlat alá kerülnek. „A szigorú járványügyi szabályozás azt hivatott szolgálni, hogy mindenki a lehető legnagyobb biztonságban élvezhesse a tél adta örömöket” – tette hozzá.

Mint emlékezetes, a tiroli Ischgl volt a koronavírus egyik legsúlyosabb gócpontja, mert a hatóságok a turizmus érdekeit előrébb sorolva nem zárták le a várost időben a külföldi turisták elől. Az itt található egyik kocsma vendége hosszú időn keresztül fertőzhette a vendégeket. A koronavírus Ischglből aztán egészen Izlandig jutott. 

A napokban kezdődött az első kártérítési per, amit az osztrák kormány járványkezelésének hibái miatt indítottak. Ahogy a 444 írja, itt fertőződött meg a vírussal a 72 éves osztrák újságíró, Hannes Schopf, aki aztán bele is halt a betegségbe. Özvegye és fia ezért most százezer euró kártérítést követel az osztrák kormánytól, mely szerintük nem tett meg mindent a járványgóc kialakulása ellen

A most ismertetett rendelkezés illeszkedik a kormány őszre meghirdetett, háromlépcsős intézkedési tervéhez, amelynek értelmében elsősorban a kórházak intenzív ágyainak telítettsége határozza meg a szükséges lépéseket.

Ausztria jelenleg az első fokozatnál tart, mivel az intenzív ágykapacitás elérte a 10 százalékos telítettséget. Szeptember 15-étől az alapvető szükségleti cikkeket árusító üzletekben, gyógyszertárakban és a tömegközlekedésben kötelező az FFP2-es maszk viselése. Ugyanez vonatkozik a sífelvonók zárt gondoláira is. Ezen kívül az antigén gyorstesztek érvényességi ideje 24 órára csökkent.

A második fokozat egy héttel azután lép életbe, hogy az intenzív osztályok kapacitása eléri a 15 százalékos telítettséget. Az éjszakai szórakozóhelyeket és az 500 főnél nagyobb létszámú rendezvényeket már csak a beoltottak és a gyógyultak látogathatják majd. Ez a szabályozás fog vonatkozni az úgynevezett Aprés-Ski (síelés utáni) partikra is, amelyek köztudottan hozzátartoznak a sípályák kínálatához. A tárcavezető hangsúlyozta: a sílifteknél nem lesznek kapacitáskorlátozások és kötelezően betartandó távolságtartás sem.

Elmondta, a karácsonyi vásárokra ugyanezek a szabályok vonatkoznak majd. A védettségi igazolásokat és a negatív teszteredményeket a rendőrség és az egészségügyi hatóságok munkatársai fogják ellenőrizni.

Az egészségügyi miniszter Wolfgang Mückstein hozzátette, amennyiben az intenzívágyak telítettsége még tovább emelkedne, a szabályozás mindenképpen abba az irányba fog tolódni, hogy a védettségi igazolással rendelkezők továbbra is látogathassák a nyitva tartó éttermeket, kulturális és sportrendezvényeket.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink