Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Légkondi helyett itt a csodafesték

Létrehozva:

Xiulin Ruan a legfehérebb festékkel | Fotó: Jared Pike / Purdue Egyetem

A Purdue Egyetem laboratóriumában megalkották a világ legfehérebb festékét, egy olyan különleges festéket, amely a tudósok szerint csökkentheti, sőt, akár meg is szüntetheti a légkondicionálás szükségességét.

Bár egyből bekerült a Guinness Rekordok könyvébe, mint a valaha készült legfehérebb festék, a Purdue Egyetem kutatói a globális felmelegedés megfékezése miatt kezdtek el foglalkozni olyan anyagokkal, amelyek csökkenthetik a légkondicionálás szerepét.

„Amikor körülbelül hét évvel ezelőtt elkezdtük ezt a projektet, az energiatakarékosságot és az éghajlatváltozás elleni küzdelmet tartottuk szem előtt” – mondta Xiulin Ruan, a Purdue gépészmérnöki karának professzora egy nyilatkozatban. Az ötlet az volt, hogy olyan festéket készítsenek, amely a lehető legnagyobb mértékben visszaveri a napfényt egy épületről – írja beszámolójában a USA Today nyomán a Greenfo.

Azzal azonban, hogy ez a festék valóban fényvisszaverő lett, a Purdue Egyetem szerint nagyon fehér is lett. A festék a napsugárzás 98,1 százalékát tükrözi vissza, miközben infravörös hőt is kibocsát. Mivel a festék kevesebb hőt nyel el a napból, mint amennyit kibocsát, az ezzel a festékkel bevont felület a környező hőmérséklet alá hűl anélkül, hogy energiát fogyasztana.

Ha ezzel az új festékkel egy körülbelül 1000 négyzetméteres tetőfelületet fednének le, az 10 kilowatt hűtési teljesítményt eredményezne. „Ez nagyobb teljesítmény, mint a legtöbb házban használt légkondicionálóké” – mondta Ruan.

A tipikus kereskedelmi fehér festék inkább melegít, mintsem hűsít. A forgalomban lévő, hőleadásra tervezett festékek a napfénynek csak 80-90 százalékát verik vissza, és nem képesek a felületeket hűvösebbé tenni, mint a környezetük. Két tulajdonság teszi ezt a festéket ultrafehérré: a bárium-szulfát nevű kémiai vegyület nagyon magas koncentrációja – amelyet fotópapírban és kozmetikumokban is használnak – és a bárium-szulfát különböző szemcseméretei a festékben. A Purdue kutatói egy céggel együttműködve hozták forgalomba ezt az ultrafehér festéket.

Greenfo / PH

Legnépszerűbb cikkeink