Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Hajmeresztő séta Párizs fölött

Létrehozva:

Fotó: Jacopo Landi / Hans Lucas/AFP

Különleges látványban lehetett része annak, aki a hétvégén az Eiffel-toronyhoz kirándult, vagy a Szajna partján sétálgatott, és felnézett az égbe.

A feje fölött ugyanis egy vakmerő légtornász halált megvető bátorsággal sétálgatott a torony és a Chaillot színház közé lazán kifeszített kötélen, az Európai Kulturális Örökség napja alkalmából – tudósított a Reuters hírügynökség.

Az Eiffel-toronyból sétált át a Szajna túlpartjára egy 70 méter magasan kifeszített kötélen Nathan Paulin francia légtornász. Középen leült, majd lefeküdt a kötélre és hintázott kicsit, aztán egy kézzel kapaszkodva lógott, miközben alatta a járókelők szívbajt kaptak. A 600 méteres utat a 27 éves Paulin csupán fél óra alatt tette meg, közben arra is volt ideje, hogy bravúroskodásával a frászt hozza több ezer emberre, akik lentről, az utcáról és fentről, a toronyból figyelték. Az artista másodszor hajtotta végre a lélegzetelállító mutatványt: először 2017 decemberében sétált végig ugyanitt, ugyanígy, egy televíziós adománygyűjtő műsor részeként. Akkor beállította a világ leghosszabb, város fölött megtett kötélsétájának rekordját, amit a mai napig senki nem tudott megdönteni. Paulin specialitása, hogy laza kötelet használ, ami vele együtt mozog – míg a  másik híres francia artista, Philippe Petit feszes kötélen kelt át World Trade Center két tornya közt még 1974-ben, 400 méter magasban. Paulin tartja a leghosszabb, 1662 méteres kötélséta rekordját is, amit a Cirque de Navacelles két hegycsúcsa közt tett meg, 300 méteren. Noha a derekára rögzített biztonsági heveder vészhelyzetben most is megmentette volna a halálba zuhanástól, egy pillanatra sem ingott meg a szédítő magasban, végig magabiztosan egyensúlyozott, még trükköket is mutatott a kötélen, amit a közönsége viharos tapssal jutalmazott.

Az idén Rachid Ouramdane, az algériai származású neves balett táncos-koreográfus hívta meg, hogy sétáljon végig a szimbolikusan összekötött két ikonikus kulturális épület között, miközben a Chaillot-ban (a franciák nemzeti táncszínháza) egész hétvégén előadások mentek, a kortárstánctól a klasszikus balettig felvonultatva a franciák világszinten jelentős táncművészetének nagyjait.

Legnépszerűbb cikkeink