Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Dagad a bagettbotrány Párizsban

Létrehozva:

Makram Akrout | Fotó: Joao Luiz Bulcao / Hans Lucas/AFP

Gyűlölethadjárat indult a párizs legjobb bagettjét sütő tunéziai pék ellen, végül a Grand Prix de la Baguette ünnepélyes díjátadójára sem a díjazott, sem az átadó nem ment el. 

A párizsi pékek versenyét még 1997-ben, Jacques Chirac akkori főpolgármester hívta életre, azóta minden évben rangos szakmai zsűri választja ki az év bagettjét, a megjelenése, az íze, az illata és a ropogása alapján. A győztes több ezer eurós pénzjutalmat kap, és egy éven át ő láthatja el bagettel az Elysée-palotát, a francia elnök rezidenciáját. Idén sokaknak savanyú lett a kovász, miután a díjat egy tunéziai bevándorló, a 42 éves Makram Akrout kapta, 173 riválisát utasítva maga mögé. Ez még nem lett volna példa nélküli, tavaly és 2018-ban is egy muszlim pék sütötte a legjobb párizsi bagettet, a tunéziaiak aránya pedig eleve magas a szektorban. 

A francia lapokban és közösségi médiában először bevándorló-sikertörténetként ünnepelték a 19 éve Franciaországban (ebből 17 évet illegálisan, papírok nélkül) élő Akrout díját, majd mindenki ellene fordult. Magasra csaptak a gyűlölet hullámai a neten, miután egy névtelen Twitter-felhasználó azt állította, a pék a korábban törölt Facebook-oldalán iszlamista tartalmakat osztott meg, amiről bizonyítékként két képernyőfelvételt közölt. A pék ezután nem vett részt a hétvégén a Notre-Dame székesegyház előtti téren rendezett ünnepélyes díjátadón. Maga helyett a lisztmesterét küldte, munkaerőhiányra hivatkozva, ami nem lenne meglepő, hiszen a nyertes üzlete előtt azonnal tömött sorokban megjelennek a vásárlók. Anne Hidalgo főpolgármester sem ment el az ünnepségre, személyes okokat említve, a díjat helyette Emmanuel Gregoire alpolgármester adta át, aki azt mondta az AFP hírügynökségnek: „Akrout megértette, hogy most nem lenne ideális eljönnie.” A városháza a rendőrség segítségét kérte, hogy tisztázzák a bagettgate-et, az Elysée-palota még nem nyilatkozott, mi lesz az egy éves szerződéssel.

Akrout, aki 2019 óta francia állampolgár, ügyvédjén keresztül közölte, elkötelezett új hazája, és a szabadság, egyenlőség, testvériség értékei mellett. A Párizsi Pékek Szövetségének elnöke is kiállt mellette, szerinte Akrout hibázott, ettől még kitűnő szakember. A bevándorlóellenes érzelmek megint felerősödtek Franciaországban, miután a 2022-es elnökválasztáson újra kihívja Emmanuel Macront a szélsőjobboldali Marine Le Pen, akinek ez az egyik fő kampánytémája.

Legnépszerűbb cikkeink