Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Nem lehet csak a szegénységre hivatkozva elszakítani gyerekeket a családjuktól

Létrehozva:

Ruhákat tereget egy család Cserdiben | Fotó: Pozsonyi Roland

Azt még egyelőre nem vizsgálták, hogy gyermekvédelmi szakemberek megsértették-e az ide vonatkozó törvényeket.

A Fővárosi Törvényszék nem jogerős ítélete szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma megsértette azoknak a gyermeknek az egyenlő bánásmódhoz való jogát, akiket csak anyagi helyzetük miatt emeltek ki családjukból, írja a 444.

A gyermekvédelmi törvény vonatkozó passzusai kimondják, hogy szegénység, illetve rossz társadalmi helyzet miatt tilos a gyermekek kiemelése családjaikból. Az ENSZ gyerekjogi bizottsága már többször is kritizálta és kifogásolta az olyan eljárásokat, ahol a szegénység volt kizárólagos ok egy-egy gyermek kiemelése mögött. A törvényszék ítélete szerint a kiemeléshez kapcsolódó fogalmak tisztázatlanok, valamint túl sok múlik a gyermekvédelmi szakemberek szubjektív döntésén. 

A bíróság azt is kijelentette, hogy a gyerekeket többször diszkriminálták roma származásuk miatt is, mert főleg cigány gyerekeknél volt a kiemelés fő oka a szegénység. „A bíróság megállapítja, hogy az alperes 2004. január hó 27. napjától megsértette a ténylegesen kizárólag rossz vagyoni helyzetük miatt családból kiemelt roma származású Nógrád megyei gyermekek egyenlő bánásmódhoz fűződő személyiségi jogát azon mulasztásával, hogy nem végzett célzott vizsgálatot annak mértékéről és okáról, hogy a ténylegesen kizárólag rossz anyagi helyzetük miatt családból kiemelt gyermekek kiemelkedően nagy arányban roma származásúak” – áll a Fővárosi Törvényszék ítéletében. 

A pert egyébként az Európai Roma Jogok Központja Alapítvány (ERRC) kezdeményezte még 2017-ben azután, hogy kutatások igazolták ezt a fajta kiemelési gyakorlatot például Nógrád megyében. Uzsoky Ágnes bíró megállapítása szerint a rendszer részévé vált a diszkriminatív gyakorlat. Az Emmit a jogsértés megszüntetésére is kötelezte, valamint a tárcának öt éven keresztül minden egyes évben meg kell vizsgálnia a Nógrád megyében a családból kiemelt roma származású gyerekek számát. A vizsgálat eredményét a minisztériumnak nyilvánossá is kell tennie. 

168.hu

Legnépszerűbb cikkeink