Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Elítélték a nőt, aki azt ígérte, hogy egy csepp vérből bármilyen betegséget kimutat

Létrehozva:

Fotó: Nick Otto / AFP

Egy kaliforniai bíróság esküdtszéke helyi idő szerint hétfőn este 11 vádpontból négyben bűnösnek mondta ki a Theranos startup alapítóját, Elizabeth Holmest. 

A 37 éves Holmest az esküdtszék egyhangúlag mondta ki bűnösnek csalás, a beruházók megkárosítása és erre irányuló összeesküvés bűntettében. Az egyes vádpontokért külön-külön akár húsz évig tartó börtönbüntetésre is ítélhetik. Maga Holmes ártatlannak vallotta magát. A per során három további vádpontban felmentő döntés született, négy, egyéni befektetőkre vonatkozó vád kapcsán pedig az esküdtszék nem hozott döntést.

Az ügyészség szerint Holmes 2010 és 2015 között megtévesztette a befektetőket azzal, hogy elhitette velük, a cég vérkép-elemzésre épült diagnosztikája forradalmasítja az egészségügyet.

A Theranos ugyanis azzal hirdette magát, hogy új, saját fejlesztésű eszközeivel akár egyetlen csepp vérből is képes több mint 200 féle betegséget megállapítani.

A vizsgálat során mindazonáltal kiderült, hogy a vállalat valójában a Siemens által gyártott, az egészségügyben rendszeresen használt eszközökkel végezte a teszteket. A három hónapon át tartó per során a Theranos több korábbi alkalmazottja azt vallotta, hogy azért hagyta ott a céget, mert hibákat talált a diagnosztikai eljárásban. A nő ellen vádat emeltek amiatt is, hogy megtévesztette ügyfeleit a vérmintákból készített tesztek hatékonyságát illetően, ám e vádpont alól az esküdtszék felmentette.

A The Wall Street Journal című lap 2015-ben indított cikksorozatot, amelyben azt állította, hogy a cég készülékei hibásak és pontatlanok, Holmes ellen pedig – a Theranos korábbi operatív főigazgatójával, Ramesh „Sunny” Balwanival együtt – 2018-ban vádat emeltek. Holmes azt vallotta, hogy nem akart senkit megtéveszteni, a tesztekkel kapcsolatos hibákért pedig laborvezetőkre hárította a felelősséget. Védőügyvédje, Kevin Downey azt mondta: védence őszintén hitt abban, hogy olyan technológiát fejleszt, ami „megváltoztatja a világot”. „Az ítélet jelzés az igazgatóknak, hogy a határok megsértése márpedig következményekkel jár” – jelentette ki a pert figyelemmel kísérő Ellen Kreitzberg, a kaliforniai Santa Clara Egyetem jogászprofesszora.

168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink