Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A Pfizer csak a világ egyik felének adja át a Covid-tablettát

Létrehozva:

A Pfizer amerikai gyógyszergyártó társaság által közreadott dátummegjelölés nélküli kép a cég koronavírus elleni pirulájáról. | Fotó: MTI/AP/Pfizer / Thomas Hansmann

Az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi szervezet lelketlennek minősítette, hogy nem az egész világra szóló az engedélyezés.

A Pfizer cég megállapodást kötött arról, hogy a koronavírus ellen kifejlesztett, szájon át szedhető gyógyszerének gyártását engedélyezi a világ 95 országában, és így az emberiség 53 százaléka férhet majd közvetlenül a pirulához.

Az amerikai Pfizer gyógyszercég bejelentette, hogy a Paxlovid pirula gyártási licencét átadja az ENSZ által támogatott, genfi központú gyógyszerszabadalmi alapnak, a Medicines Patent Poolnak (MPP), amely azután továbbítja az engedélyezést gyógyszergyáraknak. A szerződés ugyanakkor kizár egyes népes, a koronavírus-járványt súlyosan megszenvedő országokat – például Brazíliát – abból, hogy saját lakosságuknak gyárthassák a Paxlovidot, a gyógyszert kizárólag exportra termelhetik – jelenette az MTI. 

Az MPP egyik vezetője, Esteban Burrone jelentősnek értékelte a szerződést, amely több mint 4 milliárd ember számára teheti elérhetővé a gyógyszert. Kiemelte a gyorsaság fontosságát, nevezetesen, hogy a Paxlovid általános gyógyászati alkalmazását ugyan még nem engedélyezték sehol, ám hónapokon belül meg tudják kezdeni termelését gyógyszergyárak. Hozzátette azonban, hogy a szerződés a Pfizerrel nem lesz mindenkinek az ínyére, mert ugyan nagyon fontos, hogy hozzáférést biztosítson az MPP a gyógyszerhez, de közben védenie kell a Pfizer üzleti érdekeit is.

Az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi szervezet nem üdvözölte a szerződést, mi több, lelketlennek minősítette, hogy nem az egész világra szóló az engedélyezés, megemlítve Kínát, Argentínát és Thaiföldet mint a gyártási engedélyből kizártakat.

 A Pfizer november elején tudatta, hogy befejezte a SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegség, a Covid-19 elleni, szájon át szedhető gyógyszerének klinikai tesztelését, miután a vizsgálatok alapján a Paxlovid 89 százalékban csökkenti a kórházba kerülés vagy az elhalálozás kockázatát a koronavírus-fertőzéstől azoknál, akiknél fennáll a betegség súlyos lefolyásának kockázata.

Legnépszerűbb cikkeink