Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Az emberiség hetven százalékát beoltanák

Létrehozva:

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz WHO-elnök Li Kö-Csiang kínai miniszterelnökkel | Fotó: Li Tao / Xinhua via AFP

A szorosabb együttműködés szükségességéről egyeztetett a koronavírus eredetének feltárását célzó vizsgálatok terén az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója Pekingben.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz első alkalommal látogatott Kínába 2020 januárja óta, amikor az első Covid-19-es esetekről szóló kínai jelentések nyomán Hszi Csin-ping kínai elnökkel egyeztetett a járvány kezeléséről. A WHO főigazgatója ezúttal a téli olimpiai játékok megnyitójára érkezett Pekingbe, ahol szombaton Li Kö-csiang kínai miniszterelnökkel folytatott megbeszélést. Tedrosz a Twitter-oldalán szombaton közzétett bejegyzésben közölte, hogy a megbeszélésen egyebek mellett a szó esett a védőoltások egyenlő elosztásához szükséges komoly erőfeszítésekről, valamint arról a célkitűzésről, hogy idén 70 százalékra növeljék a világ népességének átoltottságát.

Egyeztettek továbbá a Covid-19 eredetének feltárását célzó, tudományos módszereken és bizonyítékokon alapuló vizsgálatokhoz szükséges, szorosabb együttműködésről.

A WHO főigazgatóját szombaton Vang Ji, kínai külügyminiszter is fogadta. A kínai külügyminisztérium közleménye szerint Tedrosz méltatta Kína a világnak nyújtott támogatását a járvány elleni küzdelemben és szorosabb együttműködést ígért Kínával a közegészségügy terén. A kínai külügyminiszter elmondta: Kína több mint 2,1 milliárd adag koronavírus elleni oltóanyagot biztosított a világ több mint 120 országa és nemzetközi szervezete számára. Hozzátette: Kína támogatja a WHO globális oltási stratégiáját és készen áll arra, hogy együttműködjék a szervezetekkel annak érdekében, hogy a fejlődő országok számára is elérhetővé tegye a védőoltásokat.

168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink