Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Eltérőek az álláspontok az ukrán konflliktusról

Létrehozva:

Az ukrán fegyveres erők harcosa | Fotó: AFP / Szergej Bobok

Milos Zeman cseh államfő nem tart attól, hogy Oroszország esetleg megtámadná Ukrajnát. Azonban ezt az álláspontot cáfolva nyilatkozott Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó vasárnap, televíziós körinterjúinak egyikében.

A CNN Prima News prágai kereskedelmi hírtelevíziónak nyilatkozva vasárnap Zeman azt mondta, hogy a jelenlegi feszültséget „a szavak háborújának” tartja mindkét fél részéről és szeretné, ha ez így is maradna. Úgy véli, az oroszok „nem bolondok” és tudják, hogy Ukrajna megtámadásával sokkal többet veszítenének, mint nyernének.

„Ha összevetjük a nyereség és a veszteség oldalakat, s mivel nem buták, az jön ki, hogy veszítenének, ráadásul sokat veszítenének” – jelentette ki a cseh államfő a beszélgetésben. Úgy vélte, hogy amennyiben mégis kialakulna valamilyen konfliktus, akkor az nagy valószínűséggel csak a két kelet-ukrajnai szeparatista régióra korlátozódna.

Milos Zeman azt is leszögezte, hogy nem támogatná a cseh katonák esetleges kiküldését a NATO keleti határára.

„Úgy gondoljuk, nagyon valószínű, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök el fogja rendelni az Ukrajna elleni támadást” – mondta az ABC-nek Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó. A Foxnak nyilatkozva Sullivan kitért Kínára is. Arra figyelmeztette Pekinget, hogy az Ukrajna elleni esetleges orosz támadás támogatásáért nagy árat kellene fizetnie.
Viszont leszögezte, hogy „az Egyesült Államok nem azért küldött csapaterősítést Európába, hogy háborút robbantson ki.”

Az NBC “Meet the Press” című műsorában a nemzetbiztonsági tanácsadó arról beszélt, hogy egy esetleges orosz katonai művelet többféleképpen is megnyilvánulhat. Jelentheti akár a Donyec-medence annexióját, kibertámadásokat, de Ukrajna teljes lerohanását is. Jake Sullivan azt is megerősítette, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei tárgyalni akarnak Oroszországgal az európai rakétatelepítésről, amennyiben Moszkva visszavonul.

„Szövetségeseinkkel és partnereinkkel együtt készen állunk arra, hogy tárgyaljunk a kölcsönösen aggodalomra okot adó témákról, ami az európai biztonságot illeti, beleértve a támadó rakéták korlátozását is” – jelentette ki a Fox televízióban. 

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink