Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Bemehet a sajtó a kórházakba

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: MTI / Balogh Zoltán

A bíróság  most jogerősen kimondta: nem a minisztérium, hanem a kórházigazgatók hatásköre arról dönteni, hogy kit engednek be az intézménybe.

A Telex korábban bíróságon támadta meg az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) azt a döntését, amellyel minden, általa kiválasztott médiát kitiltott a kórházakból a koronavírus-járvány alatt. A Telex szerint a kormánytól független médiát tiltották ki, csak az MTI-t és a köztévét engedték be.

A bíróság most azt mondta ki, hogy nem a minisztérium hatásköre dönteni a kórházakban készült felvételekről, hanem az intézményvezetőké, mivel az EMMI csak irányítási jogkört gyakorol a kórházak felett, és ráadásul a minisztérium se hivatkozott olyan jogszabályra, ami alapján jogszerűen dönthetett volna ilyen kérdésben.

A Telex úgy írt a kitiltásokról, hogy a sajtót segítette volna a tények tisztázásában, ha megmutathatja a nyilvánosságnak, hogy mi zajlik a kórházakban, például mekkora a baj az intenzív osztályokon. A portál több mint 50 alkalommal kért fotózási engedélyt tucatnyi kórháztól, de egyszer se kapta meg azt. Tavaly márciusban ezért 28 szerkesztőség közösen, nyílt levélben is kérte, hogy a sajtó munkatársait engedjék be a kórházak Covid-osztályaira és az oltópontokra, hogy az egészségügyi dolgozók szabadon nyilatkozhassanak, illetve hogy az operatív törzs 0–24-ben valódi tájékoztatást nyújtson.

Ezután a TASZ segítségével bíróságra vitték az ügyet, ahol azt kértük, változtassák meg az Emmi döntését, amellyel megtagadta a koronavírus-járvány kezelésben érintett kórházakba/intézményekbe szóló fotózási, illetve tudósítási engedélykérelmeiket. A portált az ügyben dr. Szegedi Zsolt ügyvéd képviselte a bíróságon. 

A Telex ügyében meghozott, jogerős ítélettel kapcsolatban Pásztor Emese, a TASZ Politikai Szabadságjogi Projektjének helyettes projektvezetője két dolgot emelt ki. Az egyik, hogy az Emmi formálisan nem határozatban tiltotta ki a sajtót az egészségügyi intézményekből. Vagyis a minisztérium hozott egy döntést, amit hatáskör hiányában eleve nem hozhatott volna meg, utána pedig arra hivatkozva próbálta elhárítani a felelősséget, hogy ez nem hivatalos formában meghozott határozat volt – mondja Pásztor.

Telex / 168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink