Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Megjósolható, hogy kinél alakul ki a hosszú Covid

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: AFP / Rodrigo Buendia

Svájci kutatók kifejlesztették azt az eszközt, amivel  meg lehet jósolni, hogy a Covid-19 vírussal fertőzött betegek közül kiknél alakul ki a posztakut Covid-19 szindróma, más néven hosszú lefolyású Covid.

Nem sokkal a világjárvány kezdete után az orvosok arról számoltak be, hogy a koronavírus-fertőzésből felépülő betegek egy része még sokáig olyan tüneteket tapasztalt, mint a szaglás és/vagy ízlelés elvesztése, légzési nehézségek és az általuk „agyi ködként” leírt érzés. A világjárvány harmadik éve tart, sok betegnél ismeretlen okokból továbbra is előfordul a posztakut Covid-19 szindróma (PACS). A hosszú távú hatások lehetnek fáradtság, légzési tünetek és neurológiai tünetek is.

Az új kísérletben a kutatók 175 olyan ember kórtörténetét vizsgálták meg, akik fertőzöttek voltak a koronavírussal  a vizsgálat során, és 40 olyan embert, aki nem. A vizsgálat körülbelül egy évig tartott. Ez idő alatt a súlyos fertőzésben szenvedők 82,2 százalékánál találtak szindrómára utaló jelet, míg az enyhe fertőzésben szenvedő betegek mindössze 53,9 százalékánál tapasztalták a hosszú Covidot. Azt is megállapították, hogy a PACS-ban szenvedő betegek a fertőzésük során kevesebb IgM és IgG3 antitestet termeltek, mint az enyhébb fertőzésben szenvedők.

A kutatók azt is megállapították, hogy más kockázati tényezők is szerepet játszottak – az asztmás és az idősebb betegeknél például nagyobb valószínűséggel alakult ki PACS. A kutatók ezeket a tényezőket kombinálva létrehoztak egy kockázati tényezőskálát, és azt további 395 COVID-19 betegen tesztelték. Megállapították, hogy a skála pontossága számos tényezőtől függően változott, de összességében a skálát hatékonynak találták annak előrejelzésére, hogy mely fertőzött betegeknél alakul ki PACS. A skála azonban csak a fertőzést követően alkalmazható az emberekre; ezért további munkára van szükség annak jobb megértéséhez, hogy miért alakul ki a betegeknél PACS, és hogy mely emberek vannak nagyobb kockázatnak kitéve, ha megfertőződnek.

168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink