Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Betelt a pohár: A Covid-düh mindenkit kikészít

Létrehozva:

Már két éve tart | Fotó: Pesti Hírlap archív

Két évvel a pandémia kezdete és számos kimerítő érzelmi fázis után a „Covid-düh” szakaszába értük. Mi okozza ezt, és hogyan lehetünk rajta úrrá? 

A koronavírus-járvány elején még a legtöbben azt mondtuk magunknak, ez csak átmeneti nehézség, ki kell bírni, utána az élet visszatér majd a jól ismert mederbe. Aztán a hetekből hónapok, majd évek lettek. A gyász és a veszteség érzete eluralkodott rajtunk, lehetetlenné vált bepótolni mindazt, amiről lemondtunk. Közben rövid időszakokra megtapasztaltuk a szabadság ízét, és újra megteltünk reménnyel, hogy egyszer vége lesz. Aztán jött a delta, nyomában az omikron. A hírek azzal nyugtattak, végre egy enyhe variáns, erre vártunk a nyájimmunitás eléréséhez, de már senki sem tudott örülni ennek. A Covid-düh elhatalmasodott az emberiségen. Egyre gyakoribbá váltak a nyilvános kiborulások, az erőszakos tüntetések. 

Dr. Molly Colvin, a Harvard neurobiológus-pszichológus szakorvosa szerint a dühünket okozó három tényező közül az első a kimerültség. A  folyamatos újratervezés kényszere, a lappangó szorongás, az aggódás magunk és szeretteink egészségéért, a hírek nyomasztó súlya megtépázták az idegeinket. A második ok a krónikussá vált túlterheltség. Az állandó éberség kényszere, a korlátozások betartása, minden apró változás megemésztése rengeteg döntést, időt, energiát igényel. Korábbi terheink megduplázódtak. A harmadik pedig az elszenvedett igazságtalanság, hogy hiába tettünk meg mindent, a Covid még most is itt van, és talán örökre velünk marad. Joggal lázadunk, vajon megérte-e a két évnyi áldozat, nem lett volna jobb, ha mindenki a svéd modell szerint folytatta volna az életét?

A neurobiológus szerint azonban az agyunk legősibb, ösztönös részeiből feltámadó düh a sikeres alkalmazodáshoz fontos alapérzelem, csak jól kell becsatornáznunk, hogy az előnyünkre fordíthassuk, mikor a Coviddal való együttélés következő fázisába lépünk. Először is szembe kell néznünk vele, hogy újra rugalmasan állhassunk a kihívásokhoz, túljussunk a tehetetlenség érzésén, és ne potenciális ellenségként tekintsünk embertársainkra. A dühkezelésnek számos bevált módja van, a sportolástól a felszabadító humorig, a barátokkal való beszélgetésig. És néha segít egy jó nagy üvöltés, ahogy az interneten virálissá vált videóban a bostoni anyukák tették, akik kimentek egy sportpályára, hogy közösen kikiabálják magukból a Covid-dühüket.

Legnépszerűbb cikkeink