Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Izraelben pészah előtt levehetik a maszkot

Létrehozva:

Ultraortodox zsidó hívők fejüket imasállal letakarva imádkoznak a Siratófalnál, Jeruzsálem óvárosában 2021. március 29-én, a zsidó húsvét (pészah) nyolcnapos ünnepének harmadik napján. | Fotó: MTI/EPA / Abir Szultan

Csökken az új fertőzöttek száma Izraelben. Ez azt jelenti, hogy ha így folytatódik a csökkenés akkor a zsidó húsvéti ünnep előtt izraelben megszűnhet a beltéri maszkviselés.

Ha folytatódik az új fertőzések és a súlyos Covid-betegek számának csökkenése, akkor áprilisban, a pészah ünnepe előtt megszüntethetik a zárt térben elrendelt maszkviselési kötelezettséget Izraelben – mondta el a közszolgálati rádióban vasárnap az egészségügyi minisztérium egyik főtisztviselője.

A vasárnapi adatok szerint az elmúlt hét napban 575 koronavírus-fertőzött betegedett meg súlyosan, s ez 36 százalékos csökkenést jelez az előző héthez képest – számolt be róla az MTI.

Az R mutató, vagyis a fertőzési mutató tovább mérséklődött 0,67-re, vagyis száz fertőzött 67 embernek adja át a vírust, s ez a járvány további visszaszorulását jelzi. Az ötödik, omikron vírusváltozat okozta járványhullám decemberi csúcspontján ez a mutató 2,12 volt. Izraelben jelenleg 247 település továbbra is „erősen fertőzött” kategóriában van, mindössze 19 helységet jeleznek a közepesen fertőzött „narancssárga” színkóddal, nyolc helységet a „sárga”, s hat települést soroltak az alig vagy egyáltalán nem érintett „zöld” kategóriába.

Tavaly december vége óta 6 697 554, ötévesnél idősebb embert, az ország lakosságának 72,01 százalékát oltották be legalább egyszer a Pfizer/BioNTech vakcinájával. 4 459 716-an már három oltást kaptak, és 710 185-en adatták be maguknak a negyedik, azaz a második emlékeztető oltást.

168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink