Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Vita Putyin gigaasztala körül

Létrehozva:

Renato Pologna mutatja az asztalt egy 1999-es kiadványban | Fotó: Piero Cruciatti / AFP

Egy olasz asztalos után egy spanyol is bejelentkezett Putyin elnök gigantikus asztalára: már ketten is állítják, hogy az ő munkájuk, de melyikük tudja ezt bizonyítani?

Vlagyimir Putyin hatméteres tárgyalóasztalán pár napig csak a magyarok mosolyogtak, miután Orbán Viktort a gigantikus bútordarab túloldalára ültették február eleji moszkvai látogatásán. Ám amikor Emmanuel Macron francia elnök és Olaf Scholz német kancellár is hasonló fogadtatásban részesült az elnöki audiencián, az egész nyugati világ elámult a kolosszális asztalon. Az olasz Corriere della Sera napilap megszólaltatta a comói asztalosmestert, Renato Polognát, aki azt állítja, hogy az asztalt 25 évvel ezelőtt, Jelcin elnök megbízásából készítette a Kremlbe – tehát kizárhatjuk, hogy a járványveszély miatti távolságtartás okán került használatba. Az olasz asztalosmester műhelyét 1995 és 1997 között a Kreml elnöki hivatalában és rezidenciáján hétezer négyzetméteren, két teljes emeleten bízták meg a berendezés legyártásával, amibe alvállalkozókat is be kellett vonnia, különben nem győzte volna a munkát. Noha már nem emlékszik egyedi árakra, szerinte a szóban forgó 6 méter hosszú, 2,5 méter széles, hófehérre lakkozott, a tetején arany levélberakásokkal készült tölgyfa asztal ma legalább százezer eurót, átszámítva 35 millió forintot érhet. De nem is ez volt a legnagyobb megbízása a sejkeknek, szultánoknak, és Khadafi líbiai diktátornak is dolgozó olasz mesternek. 

Csakhogy az asztalra, ami időközben a nyugat és kelet közti távolság metaforájává is vált, a héten bejelentkezett egy spanyol asztalos, Vicente Zaragozá is, aki azt állítja, a bútor az ő cége, a valenciai Alcàsser munkája, és szóról szóra ugyanígy írta le, mint comói kollégája. Pologna erre kifakadt, hogy az ő asztaláról már 2000-ben is megjelentek fotók, ugyancsak orosz kiadványokban, ezért nem stimmel a spanyol imposztor állítása, hogy 2005-ben szállította le a bútort. A spanyol manufaktúra tulajdonosa erre állítólag sírva fakadt, amiért meg akarják fosztani büszkeségétől, és bizonygatta, hogy ő is számos befolyásos politikusnak szállított, Putyintól az üzbég elnökig. “Egy asztalról beszélünk, nem egy repülőgépről! Készíthettek róla másolatot, ami az ördög tudja, hová került” – mérgelődött az olasz asztalos.

Legnépszerűbb cikkeink