Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Huszonegyezer felett volt az influenzás betegek száma január első hetében

Létrehozva:

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján az idei év 1. hetében – január 1. és 7. között – 21 500-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) csütörtökön.

Heti jelentésükben hozzátették: légúti fertőzés tüneteivel 152 400-an fordultak orvoshoz. Az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz forduló betegek 19,2 százaléka gyerek, 35,1 százaléka a 15-34 éves korosztályhoz, 30,5 százalékuk a 35-59 évesek, míg 15,2 százalékuk a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

Az 1. héten 92 betegtől érkezett légúti minta az NNGYK laboratóriumába, az influenzapozitivitási arány 17,5 százalék, a SARS-CoV-2-pozitivitási arány 33,3 százalék volt.

Közölték azt is, hogy január 1. és 7. között akut légúti megbetegedések halmozódásáról nem érkezett jelentés. Ebben az időszakban kórházba 177 ember került súlyos, akut légúti fertőzés miatt, közülük 20-an szorultak intenzív ellátásra.

Az NNGYK csütörtökön tette közzé a múlt év 52. hetének adatait is, amelyek szerint december 25. és 31. között 16 betegtől érkezett légúti minta az NNGYK laboratóriumába. A kórházak által beküldött hat minta közül egy-egy betegnél influenza, három betegnél SARS-CoV-2 vírust azonosítottak. A hagyományos diagnosztikus célú vizsgálat keretében érkezett tíz légúti minta közül hat volt SARS-CoV-2 vírus pozitív – tették hozzá.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: CHASSENET / BSIP via AFP)

Legnépszerűbb cikkeink