Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Nátha vagy influenza? Mi a különbség?

Létrehozva:

Torokfájás, izomfájdalom, láz, bedugult orr és kínzó köhögés. Vajon melyek az influenza és melyek az egyszerű megfázás jelei?

Az őszi-téli időszakban „menetrendszerűen” tarolnak a felső légúti megbetegedések, az influenza, a megfázás egyaránt szedi az áldozatait. Mely tünetekkel érdemes orvoshoz fordulnunk? Hogyan kúráljuk a különböző légúti megbetegedéseket? Nem minden lázzal, légúti bántalmakkal és rossz közérzettel járó megbetegedés infuenza, sokszor egy egyszerú náthával állunk szemben. Egy biztos: mindkettőt vírus okozza, és akkor jelentkeznek tömegesen, amikor a párásabb időben könnyebben terjednek kórokozóik és szervezetünk védekezőképessége amúgy sincsen a tetőfokán.

A nátha tüntetei

Náthát vagy megfázást nagyon sokféle vírus okozhat, melyek egymáshoz többé-kevésbé még hasonlóak is, ellenük pedig nincsen védőoltás.

A legkönnyebben arról lehet felismerni, hogy a betegség lassan jelentkezik, pár napig lappanghat, majd tünetei fokozatosan erősödnek és olyan 3-4 nap alatt alább is hagynak.

Ha nem, akkor kialakulhatott már bakteriális fertőzés a nátha nyomán, amit antibiotikummal kezelnek.

Megfázás esetén csöpög az orrunk, kapar a torkunk, gyengének érezzük magunkat. Gyakori, hogy folyamatosan fújjuk az orrunkat és szinte alig kapunk levegőt. Amikor pedig már nagyon fáj a torkunk és a köhögés is megjelenik a fertőzés elérte a gégénket és a légcsövünket. Ha magas lázat tapasztalunk, előfordulhat, hogy már bakteriális fertőzéssel van dolgunk. A pihenést ezért az egyszerű nátha esetén is komolyan kell venni, hogy megfelelően gyógyulhassunk.

Az influenza tünetei

Ezt a megbetegedést az influenza vírusának 3 nagy típusa (A, B, C) okozza, melyeken belül a vírusnak számos mutációja előfordul. Járványos betegség, ami mivel folyamatosan átalakul, ellene évről-évre új védőoltást is kell kapni, ha megpróbálnánk elkerülni. A betegség hirtelen jelentkezik, magas lázzal, fejfájással, izomfájdalommal, végtagfájdalommal. Tüsszögés rendszerint nincsen, viszont a torokfájás rendkívül erős lehet, a láz pedig 40 fok felé is felkúszhat, miközben szervezetünk küzd a vírussal. Az a legkellemetlenebb, hogy a tünetek fájdalmasak, levertséget, hidegrázást okoznak, és állandóan jelen vannak. Az influenzát nem szabad félvállról venni, hiszen sokáig, akár 1-2 hétig is eltarthat meggyógyulni belőle és olyan szövődményeket is okozhat, mint a tüdőgyulladás, a krónikus hörghurut, az agyhártya- és agyvelőgyulladás és más, akár halálos kimenetellel is járó betegségek.

Így enyhítsük otthon az influenza tüneteit

Az influenza kiszáradást okozhat, különösen ha lázzal, hányással, hasmenéssel jár, ezért elengedhetetlenül fontos a folyadékpótlás. Igyon csapvizet, de a különféle gyümölcslevek is jók, ugyanígy az ásványvíz, valamint a különféle sportitalok, gyógyteák. Az izotóniás sportitalok segítenek az ásványi anyag egyensúlyt is visszaállítani. A mézzel ízesített gyógyteák, csillapíthatják a torokfájás okozta kellemetlen érzést. Abban az esetben, ha hányinger kerülgeti, érdemesebb apró hörpintésekkel inni a folyadékot, mert a nagy kortyoknak hányás lehet a vége. A koffeintartalmú italokról a betegség ideje alatt érdemes lemondani a vízhajtó hatásuk miatt. A megfelelő folyadékfogyasztás segít nedvesen tartani az orr, a száj és a torok nyálkahártyáját. Továbbá segít a szervezetnek megszabadulni a felgyülemlett váladéktól.

Ha influenzás, ne fogyasszon alkoholt, mert az amellett, hogy vízhajtó hatású, még bódít is, nfluenza miatt pedig már eleve gyengeség, levertség és álmosság léphet fel.

Hasznos az is, ha lehetőleg kerüli a dohányzást és a dohányzók közelségét, mert az tovább irritálhatja az orrot, a torkot és a tüdőt.

Fontos az ágynyugalom, aludjon többet, mint szokott! Arra is érdemes odafigyelni, hogy akkor se kezdje rutinosan elvégezni a napi teendőit, ha néhány nappal később jobban van, hiszen a szervezete kimerült, meg kell adni a megfelelő időt a regenerálódásra.

Nem szerncsés koplalni, diétázni a betegség alatt. Ha nehezen mennek le a falatok, egyen sok levest. Egy tanulmány szerint, a leves segít enyhíteni a felső légúti megbetegedések okozta tüneteket, egyben pótolja az elvesztett folyadékot és ásványi anyagokat.

Párologtasson és inhaláljon!  Az influenzavírus tovább él száraz beltéri levegőn. Ez megkönnyítheti a vírus terjedését. A hidegebb külső hőmérséklet általában alacsonyabb páratartalommal rendelkezik társul. A beltéri levegő kiszáradhat a fűtés és a légkondicionálás miatt. A párologtató eszközt fontos tisztán tartani, nehogy szennyező anyag kerüljön a levegőbe.

Egy meleg edényből gőzt belélegezve megnyugtathatja az orrát, az orrmelléküregeket, a torkát és a tüdőt. A gőzinhaláció vagy gőzterápia vízgőzt használ a váladék fellazítására. A meleg, nedves levegő enyhítheti az orrnyálkahártya és a tüdő gyulladását is. A gőz belélegzése segíthet a száraz köhögés, az irritált orr és a mellkasi szorítás enyhítésében.

A kámfort, eukaliptuszolajat és mentolt tartalmazó kenőcsök segítenek megnyitni a légutakat, a sós vizes gargalizálás vagy öblögetés pedig segít elpusztítani a vírusokat.

Bizonyos típusú illóolajok segíthetnek bizonyos vírusok és baktériumok elleni védekezésben. Egy tanulmány kimutatta, hogy a teafaolaj segít leküzdeni az influenzavírust azáltal, hogy lassítja vagy leállítja a vírus szaporodását. A tanulmány szerint a teafaolaj akkor működik a legjobban, ha a fertőzést követő két órán belül felhasználják. Ez azt mutatja, hogy segíthet megakadályozni az influenzavírus elszaporodását.

Fontos, hogy magas minőségű, esszenciális olajat használjon!

Más növényi és gyógynövényes illóolajok is működhetnek természetes antibiotikumként és vírusellenes szerként. Ilyenek a fahéjolaj, a borsmentaolaj az eukaliptuszolaj, a muskátliolaj, a citromolaj, a kakukkfűolaj és oregánóolaj.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: CHASSENET / BSIP via AFP)

Legnépszerűbb cikkeink