Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

A Covid miatt kihalt több influenzavírus 

Létrehozva:

Az influenzavírus esetében éppen azt a jelenséget látjuk, ami most rendkívül jól jönne a SARS-CoV-2 ellen is: a genetikai változatosság eltűnését és a vírus-vírusok visszaszorulását. „Sokan kérdezték tőlem, hogy mi a helyzet influenza témakörben és ennek megválaszolására végre megjött az első nagy tanulmány is” – írta a Facebookon Kemenesi Gábor virológus.

Az influenzavírusok rendkívül komoly visszaszorulását tapasztalhatjuk 2020 év eleje óta. Az influenzavírusok globális keringését és az aktuálisan terjedő vírustörzsek megjelenését/széthurcolását a globális embermozgások és a szezonalitás alakítják. Mióta a mozgás jelentősen lassult, illetve egy ideig le is állt, láthatóan számos influenzavírus törzs eltűnését okozta (magyarázó: ha egy vírustörzs egyszerűen nem képes a fertőzési láncolatokon emberről-emberre továbbmenni, gyakorlatilag kihal). A lezárások, utazási korlátozások hatására éppen ezt láthattuk – írja a virológus.

Érdekesség, hogy bizonyos influenzavírusok, az Influenza B törzs ún. Yamagata vonala és számos influenza A variáns egyszerűen kihalt, hiszen nem tudott gazdaszervezetről gazdaszervezetre továbbjutni – mutat rá.

További érdekesség, hogy a fennmaradó törzsek és variánsok bizonyos földrajzi régiókban találtak „menedéket”, ezek a területek lesznek később a figyelem középpontjában amikor az újrainduló világban megindulhatnak a kimaradt vírusok is.

Érdekes módon az A(H3N2) vírus jelenleg Dél- és Délkelet-Ázsiában talált egyfajta menedékre, itt tudta fenntartani a terjedést és fennmaradni, míg az Influenza B Victoria variánsa Kínában, illetve az A(H1N1) Nyugat-Afrikában.

Mindez azért fontos – összegez a virológus –, mert egyrészt megmutatja, hogy a lezárások működtek a légúti vírusok ellen, így a SARS-CoV-2 terjedésén is nagyot fékezhettek, ami nyilvánvalóan emberéletekben mérhető előnyt jelent. Másrészt megmutatja, miként működnek a vírusok és járványok egy globális világban és felhívja a figyelmet egy univerzális influenza vakcina szükségességére, ami nagyon sok, vagy akár minden influenzavírus törzs ellen is védelmet nyújthat egyszerre.

ph

(Kiemelt kép: MERÉSZ MÁRTON)

Legnépszerűbb cikkeink