Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Olaszországban véget ért a veszélyhelyzet

Létrehozva:

OLASZORSZÁGBAN FEBRUÁR 11-E ÓTA NEM KÖTELEZŐ A MASZKHASZNÁLAT KÜLTÉREN | FOTÓ: LUCA ZENNARO – EPA-MTI

Véget ért a 2020 januárjában bevezetett egészségügyi veszélyhelyzet Olaszországban, amelynek megszűnésével péntektől már nem kötelező az oltottsági igazolás a tömegközlekedési eszközökön, az üzletekben, hivatalokban és a szállodákban sem.

Az egészségügyi veszélyhelyzet feloldásával megszűnik a karanténkötelezettség azok számára, akik fertőzöttel érintkeztek, de nem betegedtek meg és tünetmentesek. A betegeknek, ha beoltottak, hét napig kell házi karanténban lenniük, oltás nélkül tíz napig.

Az országot nem osztják fel többé színekkel megjelölt járványövezetekre.

Feloldották a pandémia kezdetén felállított egészségügyi tanácsot, és megszűntek a rendkívüli járványbiztos feladatai is. Kormánybiztos felügyeli viszont továbbra is az oltási kampányt, melynek irányítására Tommaso Peltroni tábornokot nevezték ki.

Április elsejével több helyszínen eltörölték az oltási igazolás kötelezettségét: mostantól anélkül lehet belépni az üzletekbe, a közhivatalokba, a postára és a bankba. Nem szükséges az oltási igazolás a városi tömegközlekedési eszközökön, a múzeumokban, valamint a vendéglátóhelyek szabadtéri részein sem. Semmilyen oltási vagy más védettségi igazolás nem kell a szállodákban és más szálláshelyeken.

Április végéig 12 éves kortól továbbra is kötelező az úgynevezett erősített oltási igazolás (Super Green Pass) felmutatása a zárt edzőtermekben, uszodákban, konferenciákon, csoportos ünnepeken és rendezvényeken, tömeges kulturális eseményeken, diszkókban, mozikban, színházakban, és az egészségügyi intézetekben. A Super Green Passhoz az utolsó oltás érvényessége nem haladhatja meg a 120 napot. Az emlékeztető oltás esetében nincsen határidő, tehát annak a turistának, aki esetleg már tavaly ősszel felvette a harmadik oltást, érvényes igazolása van.

A vendéglátóhelyek zárt tereiben, szabadtéri előadásokon, nyitott stadionokban, repülőgépeken, vonatokon, hajókon, turistabuszokon elegendő az úgynevezett „egyszerű” oltási igazolás (Green Pass), amely legalább egy oltás felvételét, a betegségből történt gyógyulást, vagy negatív teszteredményt bizonyítja.

Zárt térben, valamint szabadtéri csoportos és tömegeseményeken továbbra is kötelező az FFP2 típusú maszk viselése, amelyet a tömegközlekedési eszközön, az üzletekben, mozikban, színházakban, sportcsarnokokban, nyitott stadionokban is viselni kell.

Májustól várhatóan minden korlátozást eltörölnek, de június közepéig érvényes marad az 50 év felettiek számára előírt oltási kötelezettség, amely azonban mostantól teszteléssel is kiváltható.

MTI

Legnépszerűbb cikkeink