Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Bombameglepetés: Olaszország nem lesz ott Katarban

Létrehozva:

ÉSZAK-MACEDÓNIA KIEJTETTE AZ OLASZOKAT | FOTÓ: ALBERTO LINGRIA – XINHUA VIA AFP

Az észak-macedón válogatott óriási meglepetésre idegenben győzte le 1-0-ra az Európa-bajnok Olaszországot a novemberben kezdődő katari labdarúgó-világbajnokság európai pótselejtezőinek első fordulójában.

A Palermóban lejátszott találkozón a házigazdák 32 kapura lövéssel próbálkoztak, de egyetlen gólt sem tudtak szerezni, az észak-macedónok viszont a 92. percben Alekszandar Trajkovszki találatával megnyerték az összecsapást.

Ez lesz a negyedik olyan világbajnokság, amelyről az olasz válogatott lemarad, ráadásul a Squadra Azzura sorozatban másodszor bukta el a pótselejtezőt. Szintén negyedszer fordul elő, hogy az Európa-bajnoki címvédő együttes nem jut ki a vb-re: az 1976-ban kontinensbajnok csehszlovákok, az 1992-ben aranyérmes dánok és a 2004-ben diadalmaskodó görögök nem kvalifikálták magukat.

Észak-Macedónia ellenfele a katari szereplésért kedden az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldóval felálló Portugália lesz, amely Portóban 3-1-re verte a török válogatottat. A vendégeknek 2-1-es hazai vezetésnél nagy lehetőségük volt az egyenlítésre, de Burak Yilmaz tizenegyest hibázott, a hazai csapat pedig a ráadás perceiben megadta a kegyelemdöfést.

Cardiffban Wales ünnepelhetett, miután Gareth Bale góljainak köszönhetően 2-1-re legyőzte Ausztriát.

A svédek a rendes játékidőben nem bírtak a csehekkel, a hosszabbítás második félidejében viszont sikerült feltörniük a vendégek védelmét, és Robin Quaison góljával kiharcolták a továbbjutást. Svédország kedden Lengyelországgal találkozik, amely játék nélkül jutott tovább a második körbe, mivel első fordulós ellenfelét, Oroszországot a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség az ukrajnai háború miatt kizárta minden versenysorozatból.

Wales ellenfelét viszont még nem tudjuk, hiszen Bale-ékre a skót-ukrán párharc továbbjutója vár majd, Ukrajna azonban erre a meccsre a háborús helyzet miatt halasztást kért és kapott, így csak júniusban dől el, melyik együttes lesz az utolsó európai résztvevője a katari vb-nek.

 

*

Labdarúgó világbajnoki pótselejtező, első forduló:

Olaszország–Észak-Macedónia 0-1 (0-0)

Portugália–Törökország 3-1 (2-0)

Svédország–Csehország 1-0 (h.u., 0-0, 0-0, 0-0)

Wales–Ausztria 2-1 (1-0)

 

A második (utolsó) forduló párosítása:

Portugália–Észak-Macedónia, Lengyelország–Svédország, Wales–Skócia/Ukrajna.

 

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink